LJUBAV I PRIJATELJSTVO PREKO APLIKACIJE? Bogatstvo ljudskoga srca najbolje se upoznaje – uživo

LJUBAV I PRIJATELJSTVO PREKO APLIKACIJE? Bogatstvo ljudskoga srca najbolje se upoznaje – uživo

Objavio Marino Erceg

Nemali broj mladića i djevojaka, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, osim društvenih mreža rabi i različite aplikacije »za upoznavanje« svojih vršnjaka, među kojima prednjači mreža »Tinder«. Tim se fenomenom pozabavio i projekt »Obitelj i mediji«.

»Tinder« je aplikacija u kojoj se mladi povezuju ako pozitivno reagiraju na sadržaje koje netko postavi na tu mrežu. Tada im »zazvoni« obavijest i otvara se mogućnost dopisivanja i daljnjega upoznavanja.

»Obitelj i mediji« upozoravaju da djeca i mladi danas kroz školski i odgojni sustav ne uče dovoljno o vrjednotama prijateljstva. Taj nedostatak čest je uzrok hiperseksualiziranosti u tinejdžerskoj dobi. Svijet društvenih mreža mlade »odgaja« da u svakom odnosu s vršnjacima suprotnoga spola prije svega traže seksualno zadovoljenje

No »susreti« na »Tinderu«, kao i na njemu sličnim aplikacijama, često su motivirani nezdravim pogledima na ljudsku spolnost i nerijetko su praćeni seksualno eksplicitnim ponašanjima. Ondje se vrlo rijetko uspostavljaju trajnije veze i prava prijateljstva. »Obitelj i mediji« upozoravaju da djeca i mladi danas kroz školski i odgojni sustav jednostavno ne uče dovoljno o vrjednotama prijateljstva. Taj nedostatak čest je uzrok hiperseksualiziranosti u tinejdžerskoj dobi. Svijet društvenih mreža mlade »odgaja« da u svakom odnosu s vršnjacima suprotnoga spola prije svega traže seksualno zadovoljenje te ih »paralizira« za uživanje koje proizlazi iz jednostavnoga druženja ili provođenja vremena s nekim. Iz »Obitelji i medija« napominju da tehnologija i internet imaju mnogobrojne prednosti, no među njima nije mogućnost dubokoga i istinskoga upoznavanja drugih ljudi.

»Umjesto da ondje ‘susrećemo’ stvarne osobe, na internetu često imamo arhetipove koji su prikazani nizom fotografija bez ikakve dubine. Zato je lako uspostaviti vezu bez ikakve odgovornosti. A takva veza, uspostavljena ‘preko ekrana’, vrlo lako može voditi do usputnoga spolnoga odnosa. U tako uspostavljenim vezama ne postoji faza međusobnoga upoznavanja, uspoređivanja svojih osobina i vrjednota«, upozoravaju iz »Obitelji i medija«. Drugim riječima, bogatstvo ljudskoga srca najbolje se upoznaje – uživo. U zaključku priloga iz »Obitelji i medija« citirali su promišljanje talijanske novinarke Ide Giangrande: »Počnimo rabiti tehnologiju zbog njezinih prednosti. A ako želimo pronaći prijatelje, umjesto da skinemo aplikaciju ‘Tinder’, učlanimo se, primjerice, u teretanu. Nemojmo davati prednost onima koji zapravo bježe od svojih odgovornosti tako što iskorištavaju tuđu potrebu za blizinom. Nemojmo dopustiti da budemo objekti beznačajnih avantura. Težimo ljudskomu poimanju ljubavi. Možda ćemo tada biti zaista slobodni.«

Društvena mreža »Tinder« u svijetu ima oko 50 milijuna korisnika. I prosjek godina većine korisnika je neobičan – između 30 i 35 godina, premda se ta aplikacija predstavlja kao platforma »za mlade«. »Susreti« preko »Tindera« često završavaju seksualno eksplicitnim ponašanjima i vrlo su rijetko mjesto stvarnoga upoznavanja mladih.

IZVORGlas Koncila br. 43/2022.