Svjetski čelnici opraštaju se od Benedikta XVI.


Svjetski čelnici opraštaju se u subotu 31. prosinca od pape u miru Benedikta XVI. i izražavaju tugu zbog smrti “inteligentnoga teologa” koji je zagovarao “bratskiji svijet”.

Svijet je nagon smrti pape emeritusa Benedikta XVI. izgubio jednu “markantnu figuru” Katoličke Crkve, ocijenio je njemački kancelar Olaf Scholz. “Kao njemački papa, Benedikt XVI. je za mnoge, ne samo u njegovoj zemlji, bio poseban crkveni poglavar”, napisao je Scholz na Twitteru, dodavši da je bio “inteligentan teolog” s “borbenom osobnošću”.

I njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier odao je počast Benediktu XVI., nazvavši pokojnog papu njemačkog porijekla “posrednikom između religija”. “Jedinstvo kršćanstva i dijalog religija, kao i suživot religije i društva bili su mu posebno bliski. Tražio je dijalog sa Židovima i muslimanima kao i sa svim kršćanskim denominacijama diljem svijeta”, napisao je Steinmeier. Njegov rad kao profesora Josepha Ratzingera učinio je teološko i filozofsko obrazovanje dostupnijim. To je omogućilo mnogim ljudima, “ne samo katolicima”, da pronađu “jasnu orijentaciju” u njegovu radu, rekao je Steinmeier.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron odao je počast Benediktu XVI. hvaleći njegove napore u stvaranju “bratskijeg svijeta”. “Moje su misli s katolicima u Francuskoj i diljem svijeta koji su ožalošćeni odlaskom njegove svetosti Benedikta XVI. koji je dušom i inteligencijom radio na stvaranju bratskijeg svijeta”, tvitao je francuski predsjednik.

Britanski premijer Rishi Sunak je rekao da je “ožalošćen” zbog smrti pape emeritusa Benedikta XVI., “velikog teologa”. “Ožalošćen sam viješću o smrti pape emeritusa Benedikta XVI. Bio je veliki teolog, a njegov posjet Ujedinjenoj Kraljevini 2010. predstavljao je povijesni trenutak za katolike i nekatolike u našoj zemlji”, rekao je Sunak, dok je Anglikanska Crkva objavila da moli u spomen na papu emeritusa.

Benedikt XVI., priopćila je talijanska premijerka Giorgia Meloni, bio je “gigant vjere i razuma” te “velikan povijesti kojeg povijest nikada neće zaboraviti”. Dodala je da ona i njezina vlada dijele tugu s papom Franjom i cijelom crkvenom zajednicom.

Poljski predsjednik Andrzej Duda spomenuo je da je Benedikt bio “bliski suradnik Ivana Pavla II”. “Svijet je izgubio jednog od najvećih teologa 20. i 21. stoljeća, bliskog suradnika Ivana Pavla II.”, njegova poljskog prethodnika u Vatikanu, napisao je na Twitteru Duda.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres izrazio je duboku sućut „katolicima i svima koji su bili nadahnuti životom molitve i upornim zauzimanjem Benedikta XVI. za mir i protiv nasilja“. Bio je “skromni čovjek molitve i studija, načelan u u vjeri, neumoran u nastojanjima za mir i odlučan u obrani ljudskih prava. Njegovi su apeli za solidarnost s ljudima na rubu i za smanjivanjem jaza između bogatih i siromašnih danas aktualniji no ikad, istaknuo je Guterres, kako prenose agencije.

J.Vr.,KT