Traženje prave

ZADATAK ZA MUŠKARCE

Muškarci, vjerujte mi kada vam kažem, prave kršćanske žene oduševljene su kada muškarci koji im se sviđaju uzimaju više inicijative pri udvaranju.

Foto: Shutterstock.com

Zadaća muškarca da nađe pravu osobu kojom će se oženiti, nešto je drugačija od one koju ima žena. Žena sebe treba postaviti na prava mjesta gdje će dobri muškarci na nju obratiti pozornost. Muškarac treba ići na ista mjesta i pronaći dobru ženu. Prije negoli počnemo govoriti o “mjestima”, kažimo kratko nešto o “traganju”.

‘Cherchez la femme!’

U poglavlju “Biblijska uloga udvaranja”, uz obrazac udvaranja, koji se zasniva na Sv. pismu i modernoj psihologiji, pokušali smo pokazati da je muškarčeva uloga “tragati” za ženom koja će biti njegova “nagrada”. Ali, s nesretnom revolucijom feminizma1 koja tek počinje umirati svojom prirodnom smrću, mnogi se muškarci boje biti previše aktivni, možda zato što ne znaju što mogu očekivati od žena.

Muškarci, vjerujte mi kada vam kažem, prave kršćanske žene oduševljene su kada muškarci koji im se sviđaju uzimaju više inicijative pri udvaranju.

Zdravo prosuđivanje, prema tome jesu li žene zainteresirane ili ne, uvijek je potrebno, ali ako jesu zainteresirane, one žele da vi učinite prve korake.

Dio problema može biti u tome što je cijela “scena” na kojoj se događaju izlasci, postala strašno poremećena. Neki su kršćanski muškarci pomalo sramežljivi da energično priđu ženi kako ne bi bili prepoznati kao oni koji se hvataju za svakoga, što se shvaća kao neuspjeh. Zbog toga, pokušavaju upoznati ženu tako što će je vidjeti na nekoliko događanja prije nego postanu izravni. Ženama taj pristup nije suviše mio.

Ako ti se žena sviđa, ne trebaš za njom ići kao pas koji slini. Samo joj priđi sa stavom koji smo ranije nazvali “izlasci u prijateljstvu”. Drugim riječima, preuzmi inicijativu, ali prvo kao prijatelj. Prijatelji ne čekaju do sljedeće zabave da bi se ponovno sreli. Oni će nazvati jedno drugog i provesti vrijeme zajedno kako bi se zabavili. Ne trebaš se obvezati na hodanje kako bi sa ženom izašao van i kako bi je kao prijatelj upoznao.

Ako si zainteresiran za nju, priđi joj i pozovi je van na večeru, na vožnju biciklom ili na tako nešto. Samo zato što služiš pristupom izlazaka u prijateljstvu, ne znači da joj ne trebaš davati dovoljno pozornosti i jasno joj dati do znanja da si zainteresiran. Kroz mjesec ili dva dana “tragati” ćeš za njom u umjerenosti, kao prijatelj, a ne kao partner s romantičnim osjećajima. Ali uistinu hoćeš “tragati” za njom.

Dana 12. listopada 2001., samo mjesec dana nakon terorističkog napada na tornjeve svjetskoga trgovačkog centra u New Yorku 11. rujna, Peggy Noonan napisala je uvodnik za Wall Street Journal pod naslovom “Welcome Back, Duke”. (Op. “Dobrodošao natrag, vojvodo”). Njezin je stav bio da je nakon terorističkog napada porasla cijena muškarcima tipa Johna Waynea, koji nije nekakav istrošeni komičar, već muškarac koji zna uzeti stvar u svoje ruke i obaviti što se od njega traži. (Op. John Wayne proslavio se serijom kaubojskih filmova.) Vatrogasac, policajac New Yorka, običan radni čovjek koji mnogima čini život jednostavnijim, to su sve neopjevani junaci. “Vojvoda se vratio,” kaže ona, “i nije uranio.”

Povratak muškosti donijet će povratak gospodske uglađenosti, iz jednostavnog razloga: muževni muškarci gotovo su po definiciji gospoda. Primjer: ako si žena i odeš na sastanak osoblja priznatog fakulteta, trebat ćeš se s intelektualnim muškarcima boriti za stolicu, ali uvjeravam te da ako odeš u Knights of Columbus Hall (op. Dvorana za sastanke crkvene bratovštine koja se naziva vitezovima), muškarci koje zatekneš unutra (policajci, vatrogasci, agenti za prodaju polica osiguranja) ustat će da ti ponude mjesto. Zato što su muževni muškarci i gospoda.

Ona također hvali poslovne ljude koji su na letu broj 93 (op. zrakoplov srušen istoga dana u terorističkom napadu) rekli zbogom svojim najmilijima, poklopili svoje mobilne telefone i započeli bitku s otmičarima.

Sve se to može primijeniti na muškarca koji želi osvojiti srce svoje lijepe djeve. Gospodo, sada je vrijeme da “tražite” žene, ne s grubošću, požudom ili kao kakve muškarčine, već kao gospoda. Da ponovim, gospodin je pažljiv u osluškivanju i promatranju jasnih signala da ona nije zainteresirana. A ako ona ne daje jasne signale (sram ju bilo!) tada je dovoljno pametan da je izravno pita kako bi utvrdio je li ona zaista nezainteresirana. Muškarci, imajte na umu prijateljske izlaske i, ako ona ne iskazuje nedostatak zanimanja, vrijeme je da krenete u boj!

Preuzeto iz knjige Thomasa G. Morrowa “Kršćansko udvaranje u svijetu naglašene spolnosti – Vodič za katolike”/Bitno.net

Objavljeno: 25. kolovoza 2012.