Objavio  Branka Vučetić Atletić

Već je nebrojeno puta rečeno da čovjek uči dok je živ. Prikuplja i slaže svoje znanje i iskustvo poput kvadratića koji čine veliki mozaik. Od prvih početaka: osmijeha, govora, hoda, uvijek netko poučava čovjeka. Zato se kaže da roditeljska ljubav i strpljenje kojom poučavaju djecu i brinu se o njoj nema granica. Kada je riječ o odnosu majke i djece, zna se da je majčin utjecaj velik pa i nije čudno to što su djeca nesvjesno sklona oponašati majku, u svemu – pa i u modi. Druga nedjelja u svibnju slavi se kao Majčin dan, kada se opravdano mnogo govori o majčinoj ljubavi i toplini te njezinoj nezamjenjivoj ulozi u životu djece. No što u modnom smislu znači majka?

Koliko je puta viđena simpatična slika djevojčice od tri-četiri godine koja obuva mamine cipele s visokom potpeticom ili iz ormara izvlači njezine šešire i šljokičaste šalove. Krišom otvara toaletnu torbicu i maže svoje usne crvenim ružem. Veseli se svojemu zanosnomu izgledu i umišlja kako tako odjevena i našminkana nalikuje svojoj majci. Dakle, majka je većini djevojčica prvi modni uzor.

Danas su majke zaposlene pa ne provode previše vremena s djecom, nego ih ranim jutrom vode u vrtić ili školu, no baš to kratko vrijeme pripreme prije odlaska iz kuće svodi se ponajviše na odijevanje. To mogu postati dragocjeni trenutci u obiteljskom životu jer mnoge se vrjednote mogu prenijeti i kroz razgovore o odjeći ili onda kada se uči kako se s odjećom postupa.

Uzor djetetu

Odluku što će dijete odjenuti obično u prvim godinama donosi majka. Ona slaže i kombinira odjeću. Pri donošenju takvih odluka ponekad dolazi i do otpora kada dijete ne želi odjenuti predloženu kombinaciju i žestoko protestira. Majke su uporne i rijetko mijenjaju stav, ponajviše kada djevojčice žele odjenuti haljinicu kratkih rukava, a vani je hladno i pada kiša. Zato je važno kako će majka oblikovati obrazloženje baš takve kombinacije koju je zamislila – jer dobre majke uvijek nastoje sve raditi s dobrim razlogom.

Djevojčice koje svakodnevno gledaju način na koji se majka odijeva i uređuje dobivaju uputu kako se to radi. Od osnovne higijene, češljanja, sve do odabira haljina, bluza, cipela i torba, djeca neposredno upijaju znanje i estetske vrijednosti. Naime, djetetovi modni početci i oponašanje majke mogu snažno odrediti i takozvani modni put djece. Ako majka pažljivo slaže i sprema svoju odjeću u ormar, zasigurno će i djetetu biti uzor da se tako odnosi prema stvarima. Ako je otac uredan i uvijek u izglačanoj košulji, tako se i djeci stvara slika estetske vrijednosti. Ako se majka i otac lijepo odijevaju, primjereno prigodi i mjestu na kojem će boraviti, to je također škola djetetu kako se odnositi prema događajima i ljudima.

Utjecaj i okolnosti u kojima djeca odrastaju u obitelji, pa i kroz način odijevanja, postat će njihov obrazac u nastavku života. Zato je svako promišljanje majčine uloge u životu donekle i uvid u ono što su majke uspjele prenijeti na svoju djecu. U tom smislu, Majčin dan donekle je i dan njezine djece.