Djevojke, ne odustajte od svojih ‘visokih standarda’ za muškarce, evo zašto…

LJEPOTA BOŽJEG PLANA

Ne želim biti žena koja muškarca ne izaziva da bude muškarac. Želim biti žena koja aktivira tog muškarca, afirmira ga u njegovoj snazi, i nadahnjuje ga da čini velike stvari

Foto: Shutterstock.com

Razgovarala sam s mnogo djevojaka kojima je rečeno da su im standardi previsoki. I meni su to govorili. No, kako me je jedna prijateljica nedavno uvjeravala, visoki standardi privlače visoke standarde. Mislim da nije neobično što se mnogi muškarci ispočetka plaše žena s visokim standardima. To ih ne čini manje muškarcima. Kvaka je u tome jesu li spremni prebroditi taj strah i pitati te za izlazak jer smatraju da ste vrijedne rizika.

Bilo da sam prihvaćala njihove pozive ili ne, više sam poštovala muškarce koji su me izravno i s namjerom pitali za izlazak od onih koji su to jednostavno preskakali ili pak samo predlagali „da se nekad nađemo”. Zahtijevajući jasnoću namjere i odgovornost mogla sam vidjeti koliko su čvrsti. Muškarac koji ne izdrži pod pritiskom visokih standarda u ranoj fazi pokazuje da ih ne bi mogao izdržati u braku. Muškarac koji se uhvati ukoštac s izazovima koje mu postavite, i koji se oko vas trudi iskreno i predano, muškarac je koji je dostojan osvojiti vaše srce.

Zaslužujete nekoga tko će vas dovesti Kristu. Nekoga tko će dati sve što ima i sve što jest da vas učini svetom. Nekoga tko je spreman dati svoj život za vas, kao što je Krist dao svoj život za Crkvu. Ali ako želimo da se muškarci iskažu i budu takvi, moramo im dati prostor, priliku i poticaj za to. To znači – postaviti visoke standarde i izazvati muškarce da ih ostvare.

„Razina svake civilizacije u velikoj se mjeri vidi u razini žena koje u njoj žive. Kada muškarac voli ženu, mora je biti dostojan. Što je ona kreposnija, što joj je karakter plemenitiji, što je ona predanija istini, pravdi i dobroti, muškarac se mora više truditi biti je dostojan. Povijest civilizacije mogla bi se napisati prema razini žena koje u njoj žive.” (nadbiskup Fulton Sheen)

U knjizi Wild at Heart John Eldredge piše: „Oženio sam se ženom za koju sam mislio da me nikada neće izazvati kao muškarca.” Ne želim biti žena koja muškarca ne izaziva da bude muškarac. Želim biti žena koja aktivira tog muškarca, afirmira ga u njegovoj snazi, i nadahnjuje ga da čini velike stvari. Dopustiti muškarcima da se zadovolje onime što je ugodno nije autentična ljubav. Kao žene, trebamo im pokazati da vjerujemo da su sposobni za više, i u ljubavi ih motivirati da ostvare svoj potencijal.

Ljepota Božjeg plana za muškarce i žene je to što jedni druge savršeno nadopunjujemo. Kad smo na svojoj najboljoj razini, drugome omogućujemo da bude na svojoj najboljoj razini. Biti na svojoj najboljoj razini znači tražiti Božje najbolje za sebe – znajući da je Njegov plan uvijek „da vam dadnem budućnost i nadu” (Jr 29,11). Ako znate da netko ne zadovoljava standarde u vašem srcu, onda se nemojte zadovoljiti takvom vezom. Vjerujte Bogu da na umu za vas ima nešto bolje.

„Dragi mladi, nemojte se zadovoljiti ničime manjim od najviših ideala.” – sv. Ivan Pavao II.

U konačnici, vaš izbor muža ili žene neće utjecati samo na vas, nego i na vašu buduću obitelj. Žene – tražite muškarca koji će jačati i utvrđivati vaše sinove, a vašim kćerima usaditi pravi smisao za dostojanstvo. Muškarci – tražite ženu koja će osnaživati vašu obitelj dok raste, a vas izgrađivati u vašem očinstvu.

Vi zaslužujete najbolje što Bog ima za vas. Nemojte se zadovoljiti manjime!

Esther Rich | Chastity Project

Prijevod: Ana Naletilić | Bitno.net