Obitelj i mediji

Projekt »Obitelj i mediji« na svojim je mrežnim stranicama podijelio svjedočanstvo majke o uspješnim »digitalnim odricanjima« koja su u njezinoj obitelji započela u vrijeme Božića i »preživjela« puno dulje od uobičajenih novogodišnjih odluka. Tri savjeta za neprimjetno, a opet važno odvajanje od dominirajuće digitalne tehnologije spomenuta majka napisala je u prvom licu za projekt »Obitelj i mediji«.

Pametni telefon

Prvi savjet ne odnosi se samo na roditelje, nego ga mogu primijeniti baš svi. »Neka prva stvar ujutro ne bude da zgrabimo mobitel i brzo provjerimo ‘obavijesti’ na društvenim mrežama. Pričekajmo malo. Zašto, primjerice, molitva ne bi bila prva stvar koju činimo ujutro«, piše talijanska majka.

»Odlučila sam promijeniti takvu naviku i potruditi se da, za početak, mobitel bude barem druga stvar koju ću ‘uloviti’ ujutro.

Već je bilo dovoljno suprugu zaželjeti dobro jutro i prva stvar u mom danu nije bio – ekran«, pojašnjava Talijanka.

Osobito za roditelje važan je njezin savjet da pametni telefon ne može biti dio vremena namijenjena igranju s djecom. »Sa sinčićem sam igrala ‘Uno’ i najednom je zasvijetlio moj mobitel – bila je to poruka na Whatsappu. Brzo sam provjerila o čemu je riječ, potpuno zanemarivši igru sa sinom. A on je pak brzo uzvratio: ‘Mama, ti si stalno na mobitelu.’ Bila sam posramljena što me moje šestogodišnje dijete moralo na takav način prozvati. Odmah sam odložila mobitel, ali taj me je komentar potaknuo da o tome razmišljam nekoliko idućih dana. Koliko smo samo puta neki sretni trenutak s djecom prekinuli jer nam je telefon zazvonio? Koliko smo se puta, umjesto da promatramo svoju djecu dok se igraju i, općenito, dok odrastaju, jednostavno otuđili jer smo bili na mobitelu?« pitala se talijanska majka i donijela odluku: »Držat ću mobitel izvan svoga dosega u vrijeme kada provodim sve važne trenutke sa svojom djecom.«

majka s djecom

»Ugasite mobitele, računala i televizije barem koji sat prije nego što pođete u krevet«, savjetuje na kraju svoga teksta za »Obitelj i medije« talijanska majka. »Znam da se to ne će dogoditi baš svakoga dana. Ali i sama sam maštala da barem jednom ili dvaput tjedno ugasim svoj mobitel prije obiteljske večere i jednostavno odmorim svoj um i uživam u vremenu koje sporo istječe. Željela sam biti fokusirana na one s kojima jesam u stvarnom i ‘nedigitalnom’ svijetu.« Stoga je treće »digitalno odricanje« u njezinoj obitelji bilo vođeno mišlju – »tehnologija je dobra, ali u malim količinama«!

Prosječan Amerikanac dnevno 334 puta provjeri što se događa na njegovu mobitelu. Otprilike 70 % stanovnika prosječne zapadne zemlje izjavit će da osjeća određenu nelagodu ako mobitel nema kraj sebe. Čak se 35 % vozača koristi mobitelom za vrijeme vožnje.

Marino Erceg
Glas Koncila