Je li nakon završnog sinodalnog glasovanja Crkva u Njemačkoj i službeno postala raskolnička?

Na završnoj tiskovnoj konferenciji, biskup Georg Bätzing iz Limburga, predsjednik Biskupske konferencije, rekao je kako rezultati daju mandat biskupima da sada uvedu neke promjene u Njemačkoj, istovremeno gurajući širu reformu.

“Crkva se vidljivo mijenja, a to je važno”, rekao je biskup Bätzing.

Irme Stetter-Karp, predsjednica Središnjeg odbora njemačkih katolika (ZdK), rekla je da rezultati pokazuju da će se sinodalni put u Njemačkoj nastaviti.

“Ne završava ovdje. Ovo je tek početak”, rekla je.

Sa druge strane, promatrači, uključujući 103 biskupa iz cijeloga svijeta, koji su potpisali pismo u kojem upozoravaju da bi sinodalni put mogao dovesti do raskola, izrazili su zabrinutost zbog krivovjernih ideja koje proces promiče i posljedica koje bi mogle imati na širu Crkvu ako Vatikan ne intervenira.

Na primjer, jedna točka bila je glasovanje o rodnoj ideologiji

Jedna rezolucija pozivala je na “konkretna poboljšanja za interspolne i transrodne vjernike”, uključujući promjenu zapisa o krštenju kako bi odgovarala nečijem samoidentificiranom spolu, ne uzimati obzir odabir nečijeg rodnog identiteta pri dodjeljivanju pastoralnih službenih uloga, te obvezno obrazovanje za svećenike i crkvene zaposlenike kako bi se “nosili s temom rodne raznolikosti.” Interspolnost se odnosi na osobe rođene s miješanim spolnim karakteristikama.

Tekst također zabranjuje da se “vanjske spolne karakteristike” koriste kao kriterij za “prihvaćanje muškarca kao kandidata za svećenika”, mjera koja bi mogla otvoriti vrata za pokušaje zaređenja žena.

Gregor Podschun, čelnik Federacije njemačke katoličke mladeži, rekao je da su tvrdnje o rodnoj ideologiji “znanstvena činjenica”, te da poricanje Crkve uzrokuje samoubojstvo među ljudima. Julianne Eckstein, profesorica teologije na Sveučilištu Johannes Gutenberg u Mainzu, tvrdi da Knjiga Postanka nije adekvatna osnova za pitanja seksualne antropologije. A Viola Kohlberger, predstavnica mladeži iz Augsburga, rekla je da ne postoji “norma” za spol i da tradicija Katoličke Crkve koči napredak.

“I htjela bih to prekinuti danas”, rekla je.

Kada je glasovanje prošlo, delegati su stajali i pljeskali, dok su neki razvili zastave duginih boja izražavajući podršku homoseksualnosti i transrodnoj ideologiji. Izvor

Sinodalni put zagovarao je i zagovara slavlja blagoslova homoseksualnih parova. Osim toga, razvedene osobe koje su se ponovno građanski vjenčale također bi trebale imati mogućnost da Katolička Crkva blagoslovi njihovu vezu. Nakon kontroverzne rasprave, plenarna je sjednica s gotovo 93-postotnom većinom usvojila dokument koji preporuča pravodobno razvijanje i uvođenje primjerenih liturgijskih slavlja. Gotovo 81 posto biskupa glasalo je za. Treba izraditi prigodne tekstove za liturgijska slavlja blagoslova za različite parove. Pastiri koji već provode takvo liturgijsko slavlje blagoslova ne bi se više trebali suočavati s disciplinskim posljedicama. Tekst se istodobno zalaže za daljnji teološki razvoj crkvenog pogleda na homoseksualnost, a ova njemačka inicijativa bi se stoga trebala pretočiti u globalni sinodalni proces.

Za sve parove zainteresirane za liturgijski blagoslov potrebni su pripremni razgovori s dušobrižnicima, po potrebi i seminari, navodi se u tekstu pod naslovom „Slavlja blagoslova za parove koji se vole“ („Segensfeiern für Paare, die sich lieben“). Ističe se da je odbijanje blagoslova zajedništva dvoje ljudi „koji žele živjeti svoje partnerstvo u ljubavi, predanosti i odgovornosti jedno prema drugom i prema Bogu“ nemilosrdno do točke diskriminacije. Pogotovo zato što se to ne može opravdati „na teološki uvjerljiv način“. Usvojeni dokument donekle je izmijenjeni oblik izvornog teksta, jer radna skupina koja uključuje Njemačku biskupsku konferenciju i Središnji odbor njemačkih katolika (ZdK) još treba razviti liturgijski priručnik. Izvor

A prvog dana pete sinodalne skupštine, u povijesnoj frankfurtskoj katedrali sv. Bartolomeja izveden je “umjetnički performans”. Prezentacija je nosila naziv “verantwort:ich” (Odgovoran- sam)  i bila je zamišljena kao ekspresivan prikaz užasa seksualnog zlostavljanja u Crkvi.

Za to su morali oskvrniti ono što je nekada bio najsvetiji prostor u cijelom gradu, svetište katoličke katedrale.

Groteskni nastup u trajanju od oko 35 minuta možete u cijelosti pogledati u sljedećem videu, objavljenom na službenom YouTube kanalu Njemačke biskupske konferencije.

https://youtube.com/watch?v=S_cx2PEfQUk%3Fversion%3D3%26rel%3D1%26showsearch%3D0%26showinfo%3D1%26iv_load_policy%3D1%26fs%3D1%26hl%3Dhr%26autohide%3D2%26start%3D784%26wmode%3Dtransparent