Irački kršćani dva desetljeća nakon američke invazije


U Iraku se obilježava 20. obljetnica pokretanja invazije vojne koalicije predvođene SAD-om i kasnijeg svrgavanja iračkog diktatora Saddama Husseina.

Foto: Mosul, Islamska država ostavila je pustoš iza sebe

Sama invazija bila je kulminacija više od dva desetljeća iračkih ratova sa susjedima, međunarodnih sankcija i izgradnje države pod autoritarnom vlašću Saddama Husseina. Američka invazija u ožujku 2003. tada je započela ono što je obilježeno s još dva desetljeća previranja, uključujući unutarnje sektaško nasilje i masovni egzodus iračkih kršćanskih zajednica, inače autohtonih skoro 2 000 godina.

Prije početka drugog američko-iračkog rata, procjenjuje se da je u Iraku bilo između jedan i dva milijuna kršćana. Dva desetljeća kasnije, procjenjuje se da je broj pao za 80% te ih je danas ostalo manje od 250 000.

Između 2005. i 2011. nacionalni sigurnosni problemi i sektaški građanski rat između sunita i šijita ostavili su kršćane i njihove crkve ranjivima na dugi niz ciljanih napada.

Između 2014. i 2017., sukob i pokušaj genocida u režiji Islamske države nad iračkim vjerskim manjinama, uključujući kršćane, doveli su do još većeg egzodusa.

Irački kršćani danas gledaju u neizvjesnu budućnost. Dok trenutno prevladava relativno mirna sigurnosna situacija, ekonomski i politički izazovi rezultiraju stalnim odlaskom iračkih kršćana kako bi negdje drugdje potražili bolju budućnost za svoju djecu. Neki se kršćani boje da će se slični progoni iz posljednja dva desetljeća ponoviti u naraštaju njihove djece, dok drugi sa suzdržanim optimizmom gledaju na kušnje u posljednja dva desetljeća kako bi mogli razmišljati o budućnosti.

International Christian Concern (ICC) nastavlja stajati uz hrabre iračke kršćane kako bi im pomogao da ostanu biti svjetlo u progonima i teškoćama.

Ž.I., KT