Saudijska Arabija prijeti SAD-u: Ako razotkriju njihovu ulogu u financiranju terorizma, povlače kapital!

SLIJED NOVCA  Obama danas ide u posjet Saudijskoj Arabiji. A odande su mu upravo poručili: ako Kongres prihvati zakon koji je u pripremi, a kojim bi se omogućilo razotkrivanje dugo zataškavane ključne uloge Saudijske Arabije u terorističkim napadima 9/11, i koji bi omogućio američkim sudovima podizanje optužnica protiv njih, oni će povući svoj kapital – 750 milijardi dolara – iz SAD, i srušiti vrijednost dolara, te osakatiti američki ekonomiju – piše Marcel Holjevac u dnevno.hr

Saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Jubeir je osobno prošlog mjeseca uputio tu prijetnju Washingtonu: oni će povući sav kapital iz SAD prije nego dođe do mogućnosti da ga SAD zamrznu, što mogu ako njegove vlasnike povežu s terorizmom. A do toga bi lako moglo doći.

Kad je pokrenuta istraga terorističkih napada poznatih kao 9/11, svi tragovi su vodili do dva mjesta: saudijske ambasade u Washingtonu, i saudijskog konzulata u Los Angelesu. Bar tako tvrde oni koji su vidjeli 28 stranica u izvještaju Kongresa o istrazi koje su označene kao “povjerljive” i nikad nisu dane na uvid javnosti. U SAD se ponovo, u svjetlu posjeta predsjednika Obame Saudijskoj Arabiji, ali ponajviše otkrića portala Broward Bulldog iz Fort Lauderalea na Floridi o prikrivanju dokaza od strane FBI-ja, povela debata o potrebi deklasificiranja tih povjerljivih dokumenata. Službeno, Saudijska Arabija je ključni američki saveznik na Bliskom istoku. Neslužbeno, to je država koja financira džihad diljem svijeta, grubo krši osnovna ljudska prava, i širi Kuran ognjem i mačem, a i milijunima izbjeglica čiji dolazak u Europu po svoj prilici sufinancira. Usto, oni financiraju i oko 80% svih džamija u SAD, a slično je i u Europi. U susjednoj BIH su financirali gradnju stotina džamija, ali niti jedne bolnice, niti kilometra ceste.

arabiaattack

Sad, kad Obama putuje do svojih “saveznika”, za koje je javna tajna da financiraju ne samo terorizam nego i glavosječe u Siriji i Iraku, kao glavno pitanje u Americi se postavlja: je li Saudijska Arabija imala ulogu, možda i ključnu, u terorističkim napadima koji su prije 14 godina potresli Ameriku i svijet, i bili uvod u eru terorizma? U Americi jača pritisak od strane Kongresa, a i šire javnosti, da se deklasificira famoznih “28 stranica”, koje su “nestale” iz 838 stranica Kongresnog izvješća o 9/11, za koje se vjeruje da skrivaju mračne tajne ne samo o ulozi Saudijske Arabije u terorističkim napadima, već, još gore, o ulozi Busheve i svih kasnijih vlada u prikrivanju te uloge. Stranice zapravo nisu “nestale”: one su pohranjene na sigurno, zaključane u podzemnom sefu ispod zgrade Kongresa na Kapitolu, gdje se čuvaju državne tajne. Dostupne su samo članovima Kongresa i Predsjedniku, te vrhuški obavještajnih službi, i imaju oznaku vrhunske tajnosti.  Teorija zavjera? Svakog dana na vidjelo izlaze novi dokazi o tome kako je jedna Njemačka sustavno prikrivala masovna silovanja i zločine imigranata! Zašto onda to ne bi činila jedna Amerika, koja si ne može dozvoliti luksuz da tek tako ukaže prstom na svog “saveznika” o čijoj je nafti i kapitalu i te kako ovisna – da ne govorimo o tome da nitko u SAD ne želi da Saudijska Arabija prestane podržavati interese SAD na bliskom istoku i da se tamošnji vehabijski režim odmetne od svog demokratskog zaštitnika s druge strane planete?

Priča koju je pokrenuo Bulldog je krenula od otkrića da je jedna saudijska obitelj iz Sarasotena Floridi netragom nestala iz svoje superluksuzne vile (slika) dva tjedna prije terorističkih napada – ostavivši za sobom imovinu, automobile, dječje igračke osobne stvari pa i hranu u frižideru. Što je u tome čudno, pitat ćete? Ljudi ponekad jednostavno naglo odu. Ali čudno je to što su oni bili u kontaktu s mozgom terorističke operacije, Mohammedom Atom. A još čudnije je što FBI nije smatrao potrebnim izvijestiti o tom nestanku kongres niti istražnu komisiju!

Glava “nestale” obitelji je saudijski biznismen Esam Ghazzawi, poznat po uskim vezama sa saudijskom kraljevskom obitelji, a u kući je stanovao njegov zet, Abdulaziz Al-Hijji, i kćerka Anoud. Oni su došli pod povećalo FBI-ja nakon što su naglo otputovali u domovinu neposredno prije napada, ostavivši sve za sobom. Savezni agenti su povezali telefonske pozive iz njihovog doma – neke i godinu dana prije napada – s većinom terorista iz Osama Bin Ladenove grupe koja je srušila Towerse, izvijestio je Bulldog. Pozivi su išli prema Mohamedu Atti, drugim pilotima samoubojicama, i prema još jedanaest osumnjičenih terorista.

To je tek jedna od stvari koje su izašle na vidjelo, kao i da je Busheva administracija preselila veći broj saudijskih obitelji iz nekoliko gradova nakon napada. Savezni sudac William Zloch je početkom ovog mjeseca pokrenuo lavinu: on  je temeljem tužbe Broward Bulldoga naredio FBI-ju da preda na uvid izvješća o nestanku spomenute bogate saudijske obitelji s Floride, da provede temeljitu istragu, i da mu do danas – 18. travnja – preda na uvid sve necenzurirane dokumente o slučaju. Naredio im je da koriste Sentinel i sve druge napredne sustave pretraživanja dokumenata. FBI je to do presude odbijao, tvrdeći da bi time “prekršili zakone o privatnosti” (terorista).

Priča je dobila novi zamah prošlog tjedna kad je u emisiji “60 minuta” posvećenoj još uvijek cenzuriranih “28 stranica” Senator Bob Graham rekao kako je saudijska uloga u napadima “namjerno umanjena” kako bi zaštitile američke veze s bogatim kraljevstvom kojem su dva glavna izvoza proizvoda nafta i džihad. “Mislim da nije realno vjerovati da je 19 ljudi, od kojih većina ne govori engleski, i od kojih većina nikad prije nije bila u SAD-u, od kojih dobar dio nema ni srednju školu, mogla izvesti tako nešto bez potpore unutar SAD”, rekao je.

Umjesto neo-otomaskog carstva, mogla bi mu se dogoditi mala Turska - Yinon dokument: Projekt novog Bliskog istoka po 'cionističkoj agendi'? (syria360.wordpress.com)

“Namjerno umanjena” je eufemizam – tu se ne radi o umanjivanju, već o pravoj zavjeri šutnje najširih razmjera. U stvari, upletenost saudijske kraljevske kuće je sustavno zataškavana od strane medija, vlade, i FBI-ja, na najvišim razinama, uključujući vjerojatno i predsjednike. I to zataškavanje nije ograničeno samo na istragu o nestaloj saudijskoj obitelji koja je imala hot-line s teroristima, niti na 28 stranica izvješća u podrumu zgrade na Kapitolu. Istrage su namjerno sabotirane odozgo. Jataci terorista su puštani na slobodu, i istrage obustavljane.

No agenti koji su radili na slučaju, kao i policijski istražitelji iz Washingtona, sad za New York Times izjavljuju kako su doslovno svi putevi vodili do saudijske ambasade u Washingtonu, i konzulata u Los Angelesu. No svaki put kad bi naišli na takav trag, istraga bi bila opozvana odozgo: uobičajeni izgovor je bio, “diplomatski imunitet”! Kao u “Smrtonosnom oružju II”, otprilike.

Izvori NYT-a u FBI-ju kažu da “28 stranica” – koje su u stvari sažetak cijelog završnog poglavlja izvješća koje se bavi “potporom iz inozemstva otmičarima 9/11” sadrži “neoborive dokaze”, prikupljene od CIA-e i FBI-ja, kako su vlasti Saudijske Arabije pomogle bar dvojici terorista iz tog slučaja. Neke informacije iz tih cenzuriranih stranica su procurile od strane kongresmena koji su im imali pristup, poput telefonskih razgovora između saudijske ambasade i terorista u San Diegu, ali i toga da je tadašnji saudijski veleposlanik u SAD, Princ Bandar, član kraljevske kuće Saud, doznačio 130.000 dolara jednom Saudijcu, suradniku terorista koji su sudjelovali u napadu.

Jedan od istražitelja ispričao je kako je vlada, umjesto  da ga istraži – zaštitila Bandara. I to doslovce. State Department je dodijelio Bandaru osobni tim za zaštitu,  ne samo u veleposlanstvu, nego i u domu. On je dodao i kako su htjeli uhititi veći broj djelatnika veleposlanstva, “ali veleposlanstvo se žalilo državnom odvjetniku” i kao kompromis, povučene su im diplomatske vize. Nitko nije uhićen. Bivši agent FBI-ja John Guandolo, koji je radio na slučaju, kaže da je Bandar trebao biti prvoosumnjičeni za organizaciju terorističkih napada 9/11. “Saudijski veleposlanik je, preko treće osobe, financirao dvojicu od napadača”, rekao je Guandolo. “Trebao je biti tretiran kao osumnjičenik za terorizam, kao i ostali članovi saudijske elite za koje SAD dobro znaju da trenutno financiraju globalni džihad”

Ali ne samo da nije osumnjičen: dva dana nakon napada, 13. rujna 2001, pušio je cigaru zajedno s predsjednikom Bushem i dva stara obiteljska prijatelja na “Trumanovom balkonu” Bijele kuće! FBI je potom evakuirao nekoliko desetaka uglednih saudijskih obitelji iz nekoliko gradova, uključujući bar jednog člana obitelji Osame bin Ladena s liste potencijalnih terorista. Umjesto da ih ispita, FBI je djelovao kao njihov zaštitnik i pomogao im u evakuaciji, ispratio ih, iako se u to vrijeme već znalo da su 15-orica od 19 napadača – saudijski državljani!

“Bijela kuća nas je izravno odvraćala od ispitivanja Saudijaca”, rekao je za New York Post (ne brkati s Times!) bivši agent FBI-ja Mark Rossini, koji je ispitivao teroriste. Štoviše, FBI-ju je poručeno kako sudski pozivi neće biti uručeni Saudijcima. “FBI bi pokrio uši kad god bismo spomenuli Saudijce”, rekao je šef policije iz Fairfax County-ja u Washingtonu Roger Kelly. “To je bilo politički preosjetljivo: Saudijci su bili izvan dohvata”.  Čak i Anwar al-Awlaki, duhovni otac terorista, je bio izvan dohvata. 2002., saudijski klerik je uhićen u zračnoj luci JFK u New Yorku s krivotvorenom putovnicom, samo da bi bio pušten na slobodu “uz prisustvo diplomatskog predstavnika Saudijske Arabije”. Tek je 2011. ubijen u napadu drona.

Zanimljivo je da se u izvješću Kongresa nigdje ne spominje uhićenje i oslobađanje Awlakija, a Bandara, koji je po istražiteljima glavni organizator, se na 838 stranica spominje samo usput, u fusnotama. Član kongresne komisije koja je istraživala 9/11 John Lehman je htio istražiti veze otmičara aviona s Bandarom, njegovom suprugom, i uredom za islamske poslove u veleposlanstvu, ali kad god je došao do bilo kakvih saznanja Bijela kuća bi ga smjesta blokirala. “Odbijali su deklasificirati bilo kakve informacije koje su imale bilo kakve veze sa Saudijskom Arabijom”, napisao je u svojoj knjizi o istrazi, “The Commission”
U SAD jača pritisak da se rasvijetli pozadina terorističkih napada od prije 15 godina. No SAD se sad suočava s ekonomskom ucjenom. Saudijska Arabija je rekla da će povući svoj kapital – odnosno, prodati svoju imovinu u SAD vrijednu i za SAD nevjerojatno visokih 750 milijardi dolara – ako Kongres usvoji zakon kojim bi se dozvolilo da se Saudijcima sudi za terorističke napade od 11. rujna 2001. To bi, kažu analitičari, destabiliziralo vrijednost dolara. Očito, Saudijska Arabija želi time prikriti ulogu svoje elite, vrhuške, u financiranju i organiziranju napada. Republikanac iz Sjeverne Karoline Walter Jones, zastupnik u Kongresu koji stoji iza zakonske inicijative kojom se zahtijeva da Obama deklasificira 28 stranica, na pitanje je li vlada SAD sabotirala istragu kako bi zaštitila saudijsku elitu, odgovara: “stvari koje su u svoje vrijeme trebale biti napravljene nisu napravljene. Pokušavam dati odgovor koji nije previše eksplicitan”. Ali zato je eksplicitan bio Saudijac Ali al Ahmed, iz Washingtonskog Instituta za Perzijski zaljev, čovjek s vezama u saudijskoj ambasadi i vjerojatno suradnik CIA-e, kao i većina voditelja takvih “instituta”. “Napravili smo saveznika od režima koji je sponzor napada 9/11. Mislim, suočimo se s tim”.

A suočiti se treba s još jednom stvari: ovakve istrage se ne provode slučajno, podaci nisu slučajno procurili u javnost baš sad, i suci obično ne donose ovakve odluke u korist portala, a protiv FBI-ja tek tako. Dakle, znači li sve ovo da SAD zapravo želi oprati ruke od vehabijskog režima, i da slijedi preslagivanje savezništava na Bliskom istoku. SAD se naglo zbližava s Iranom, koji je zakleti neprijatelj saudijskog vehabijskog režima. Nije neka tajna da bi SAD već neko vrijeme radije izgubile nego našle “saveznike” iz kuće Saud, ali teško je pritom smetnuti s uma da je kuća Saud najveći pojedinačni dioničar u najvećoj američkoj banci,  a to je samo kap u moru saudijskog kapitala u SAD. Dakle, sve se svodi na to da donedavni mrski neprijatelj Iran ulazi u Bijelu kuću, a Saudijci su na izlaznim vratima: problem je samo kako ih ispratiti van, a da pritom ne odnesu svoj novac u Švicarsku ili, nedajbože, Rusiju. Vjerojatno je tako cijela priča o upletenosti saudijske kuće u napade pokrenuta od istih koji su je do sad zataškavali.

Autor: Marcel Holjevac/dnevno,hr