Kako vam hobi može pomoći pronaći bračnoga partnera

I DONIJETI DRUGE BENEFITE…

Što čekate?

Foto: Shutterstock.com

Kad ste bili dijete, zar vam se nije činilo da se sve vrti oko traženja onoga što vas stvarno zanima?

Tijekom velika dijela mojega djetinjstva moji su me roditelji upisivali (i ispisivali) na dosta sportskih treninga, sate glazbe i plesa.

Neke od tih aktivnosti mi definitivno nisu odgovarale (na primjer, momčadski sportovi – nisam nimalo kompetitivna), a neke su mi u tinejdžerskim i mladenačkim godinama bile sve. Razvijanje tih hobija unijelo je više kreativnosti i strasti u moj život.

Najvažniji među svim mojim interesima bio je balet. Nikada se nisam vidjela kao profesionalnu balerinu, no otkrila sam da bi jedan dio moje duše „uzletio” svaki put kad bih zakoraknula na uglačani pod plesnog studija.

No uskoro mi više nije bio prioritet raditi neke stvari samo iz zabave…

Čak i ako ste kao dijete imali hobije, nešto u odrastanju vas promijeni – mene je zasigurno promijenilo.

Hobiji mi više nisu bili prioritet, i gotovo su prestali postojali kada sam poslije fakulteta pronašla prvi posao. Bila sam “prezaposlena” usklađivanjem društvenog života s poslom, i moja strast za plesom – ili bilo čime drugim – jednostavno se nije uklapala u moj novi ritam.

U tome je ipak bio jedan problem: kad sam odustala od aktivnosti koje su mi obogaćivale život, odustala sam i od jednog dijela same sebe. To me gotovo pretvorilo u robota, jer su mi jedine „slobodne aktivnosti” pored posla, molitve i viđanja prijatelja bile povremeni brzinski „spavanac” ili maratonsko gledanje serija na Netflixu. Nisam poznavala umjetnost dokolice.

Jeste li izgubili umjetnost svete dokolice?

Ako vam sve ovo zvuči poznato, neka onda ovo bude poziv na buđenje – treba vam hobi! Naročito ako ste samac i nastojite upoznati svoga bračnoga druga, kultiviranje hobija može vam uvelike pomoći u tome.

Evo nekoliko razloga zašto bi vas usvajanje redovite, svete dokolice u vidu hobija moglo dovesti mnogo bliže oltaru.

Počnimo s očitim: sudjelovanje u redovitoj aktivnosti, izvan posla i vaše uobičajenoga društvenog okruženja, može vam pomoći upoznati nove ljude.

Sportske lige za odrasle, književni klubovi, i tečajevi u vašem lokalnom rekreacijskom centru odlični su primjeri mjesta gdje se mogu naći drugi samci. Želim li reći da bi vaš budući bračni drug mogao biti ona osoba kojoj ste umalo razbili zube kad ste servirali na jednoj lokalnoj odbojkaškoj utakmici? Možda. To može biti zanimljiva priča koju ćete jednoga dana moći pričati unucima.

Čak i ako ne ispadne kako ste zamišljali, uključivanje u različite društvene aktivnosti odličan je način da proširite krug poznanstava, a nikada ne znate kamo – ili kome – vas to može odvesti.

Kada se vratite nekom hobiju koji ste voljeli kao dijete (na primjer, izrađivanje maketa zrakoplova), ili pronađete neki posve novi hobi, to će vam sigurno obogatiti život. Sveta dokolica nas ispunjava na način na koji nas ne može ispuniti nikakva količina kofeina.

To nam pomaže pronaći mir i ravnotežu u svojemu životu. Logičan zaključak što odatle proizlazi jest da je uravnotežena, radosna osoba obično privlačnija.

Ne govorim isključivo o tjelesnoj privlačnosti (iako mnogi hobiji imaju tu dodatnu kvalitetu da vam pomažu ostati u dobroj kondiciji), nego više o privlačnoj osobnosti. Većina ljudi želi hodati s nekime tko je u miru sa samim sobom, nekime tko zna kako dobro uravnotežiti svoj život. To je privlačno iz mnogo razloga, ali naročito je za bračni poziv važno pronaći – i biti – osoba koja svoj život živi dobro i uređeno.

Vjerojatno vam se to događalo: toliko ste usredotočeni na to da nađete nekoga s kime ćete hodati i razmišljati o braku da to često postane jedina stvar o kojoj razmišljate u slobodno vrijeme. No možda ste čuli za paradoks da često pronađete ono što tražite kada prestanete toliko tražiti.

Uređivanje života uz pomoć svete dokolice pomoći će vam manje se usredotočivati na traženje dečka/cure, a više na sebe – na zdrav način – dajući vam priliku da rastete kao sin ili kći Božja. Kada se to dogodi, Bog možda baš tada vidi da je došlo pravo vrijeme da pošalje tu posebnu osobu u vaš život.

Spremni ste više uživati u životu? Počnite tako što ćete se vratiti u djetinjstvo

Ako vas je ovo uvjerilo da odvojite više vremena za dokolicu u svojemu životu, što onda više čekate?

Prisjetite se svojega djetinjstva i razonoda koje ste tada voljeli. Ili razmislite što je stvar koju ste potajno željeli svladati (za mene je to penjanje po stijenama).

Izaberite jednu aktivnost, i pronađite sat ili dva u svojemu tjednu da posvetite tome. To se vrijeme može podijeliti na razdoblja od po 20 minuta dnevno (to je savršeno za vas knjigoljupce ili ljubitelje pletenja), ili iskoristiti sve odjednom za sat lončarstva jednom tjedno, ili nešto slično. Kako god to podijelili, vi (a možda i vaš budući bračni drug) bit će zahvalni za mir i preobrazbu koje će to donijeti u vaš život!

Emily Lofy | CatholicMatch Institute

Prijevod: Ana Naletilić | Bitno.net