Samoća u tridesetima: Što kada život nije onakav kakvog si ga zamišljala?

SAMOĆA NIJE NIČIME ZASLUŽENA

Okreni se Gospodinu! Sve je ionako između tebe i Njega. Nikad i nije bilo niti će biti između tebe i onih koji te požuruju i procjenjuju što bi ti trebala. Ti Kristu izručuj svoje želje. Ljubi ga i rasti s Njim. I odbaci svaki teret koji ti društvo nameće (godine, egzistencija, strah, biološki sat, sram)

Žena vrsna, Bitno.net

Foto: Noah Slliman/Unsplash

Znaš li onu priču: „I živjeli su dugo i sretno do kraja života…“ Sigurno ti je poznata. Vjerojatno misliš da je to divna ljubavna priča s romantičnim završetkom koji je zapravo početak jedne nove bajke. Možda i ti priželjkuješ takvu bajku u kojoj ćeš ti biti glavna junakinja. Što ako bajka nije nastupila? Ono što se ponekad dogodi je da ti život pripremi malo drukčiji scenarij i ne mijenjaju se slike onako kako si ti planirala.

Možda se pitaš što nije u redu s tobom ili gdje si pogriješila

Jesi li već proslavila rođendan nakon kojeg društvo smatra da ozbiljno prijateljuješ s godinama u kojima bi trebala biti vrijedna supruga i brižna majka? A tebi nije na vidiku netko s kim bi podijelila uloge u već spomenutom filmu. I već se počinješ pitati: ,,Što sa mnom nije u redu? U čemu je problem? Gdje sam pogriješila?“ Možda i svoje godine doživljavaš kao teret i osjećaš se nemoćno. Možda te ta „ozbiljna situacija“ opterećuje da se pomalo zatvaraš u sebe misleći da nisi dovoljno dobra da bi uopće nekome bila zanimljiva. Ipak, najviše od svega, nadam se da će te to što osjećaš približiti Kristu. Da mu se povjeriš, da mu pričaš, da ga ispituješ, da s njim dijeliš sve što trenutno imaš ili nemaš. Onda misliš: ,,Ok, sad trebam biti uzorna katolkinja pa će mi Isus dati to što želim.“ Kao da je on džuboks, ubaciš novčić i svira pjesma po tvojoj želji, samo za tebe.

Ništa se ne događa i ti postaješ još više nervozna, a ljudi oko tebe pitanjima poput: kad ćeš se udati, imaš li dečka i što čekaš, ne pridonose tvom miru. Onda i ti zamoliš Gospodina da se malo požuri, jer ti je već vrijeme. Možda čak i kasniš. Već ti je to više puta spomenula teta. Roditelji su se malo zabrinuli, a prijateljice ti pokušavaju „namjestiti“ dobrog dečka. Možda proporcionalno njihovom zapitkivanju raste i tvoje nezadovoljstvo i svakim danom postaješ svjesnija tereta koji ti svjesno ili nesvjesno poklanjaju, a u društvu te je sram izreći koliko imaš godina i još si sama (nažalost, još uvijek je prisutna i pokušava se servirati ona ružna izreka – da je to nešto vrijedilo, već bi se udalo).

Bog ne djeluje po zakonu trgovine

Za našeg Gospodina ne vrijedi ništa od navedenoga. On nije džuboks, ne trguje s nama, a nije mu mila niti razmjena. Za par krunica ili hodočašće, ne šalje gospodina savršenog. On ima drugu logiku. Njemu se ne žuri, ali nikad ne zakasni.

Gospodin hoće tebe, tvoje srce sa svim tvojim godinama, nadama, strahovima, manama, čežnjama, razočaranjima. Njegova zamisao braka nije jednaka onoj s početka ove priče. Ako smatraš da će ti veza ili brak donijeti ugodu i trajnu sreću, varaš se. Brak je žrtva. Više od onoga što možeš zamisliti. Ako mi ne vjeruješ, osvrni se malo oko sebe. Pogledaj svoje roditelje, prijatelje ili druge bračne parove. Oni trpe, oni se žrtvuju. Oni svoje slobodno vrijeme podređuju svom supružniku, usklađuju ga s obiteljskim obvezama. Oni ponekad rade i ono što ne žele, umiru sebi radi svog supružnika, radi svoje obitelji, radi članova supružnikove obitelji…

Prirodno je da je u tvoje srce usađena želja za drugom osobom s kojom ćeš podijeliti život, a da tvoje srce čezne za malenim bićem koje će te zvati mama. Bogu hvala na toj čežnji koju nam je On darovao.

Krajnji je cilj da budeš sveta – ne čekaj brak da bi se tome približila

S druge strane trebaš znati da brak nije krajnji cilj. Krajnji cilj je da budeš sveta, da dođeš u nebo, da budeš s Gospodinom. Znaš, kako ti sad čezneš za suprugom, još puno, puno dublje i jače Bog čezne za tobom. Čezne da prebiva u tvom srcu, čezne da s njim dijeliš svoj dan, čezne da ga primaš i da mu se otvoriš. On želi da ti budeš sveta. Sveta, radosna i slobodna. U ove tri riječi stane sva filozofija tvojih traganja. On ne želi da ti budeš opterećena onim što će reći rodbina, susjedi ili prijatelji. On ne želi da misliš da si manje vrijedna, jer si trenutno sama.

Nemoj se zavaravati da ćeš jednom u budućnosti biti sveta ili pokušati biti sveta kad budeš imala dečka ili muža. Ti već sad trebaš raditi na tome. Gospodin od tebe traži svetost u malim stvarima, u tvom svakodnevnom životu, na poslu, u obitelji, dok čekaš red na blagajni, kad te kolega ne pozdravi, kad ti prijatelj otkaže dogovor za kavu, kad trebaš pospremiti kuću, dok učiš za važan ispit.

Nemoj potrošiti vrijeme čekajući svoju priliku, čekajući lijepi život o kojem maštaš, dobrog dečka katolika koji će te držati kao kap vode na dlanu. Ti živi sada. Život se događa i sad dok nemaš dečka, zaručnika niti muža. Sad je tvoja prilika učiti se svetosti. Svaki dan. Budi usmjerena budućnosti, ali nemoj u sadašnjosti živjeti budućnost.

Druge djevojke nisu bolje od tebe, ova samoća nije ničime zaslužena

Gospodin ima svoje vrijeme. Slobodno ga pitaj sve što te muči. I traži odgovore, ali pred Presvetim, na misi, u molitvi. S druge strane, nemoj samo čekati i „stajati“ kao ledena kraljica. Trgni se malo. Moraš znati da ne postoji gospodin savršeni. Pitaj Gospodina što ti možeš već sad napraviti za svog budućeg supruga, za sebe, za ljude oko sebe, za društvo u cijelosti dok „čekaš“. Budi korisna! Nemoj biti nestrpljiva i kukati kako samo ti nisi upoznala tog divnog dečka svojih snova. Možda je ovo vrijeme koje ti je darovano u samoći potrebno da se daš za druge, da podmetneš leđa Kristu za ljubav. Možda je potrebno da se duhovno izgrađuješ.

I nemoj misliti da su druge djevojke bolje od tebe (osobito one koje su u vezi). Ti si baš onakva kakvu te Gospodin zamislio. On te takvu htio. On tebe voli nesavršenu, On te voli s tvojim manama i grijesima (to ne znači da ustraješ u njima). Nikad to nemoj zaboraviti! I ti zavoli sebe i neka to bude tvoja mala misija kako bi jednom, kad staneš pred svoga (budućeg) muža, dobro znala tko si i što želiš, ali i koji je vaš zajednički cilj. Ukorijeni se / učvrsti se u Njemu da vas bračne bure ne otrgnu od Krista.

Tvoja jedina briga neka bude radosno služenje

Okreni se Gospodinu! Sve je ionako između tebe i Njega. Nikad i nije bilo niti će biti između tebe i onih koji te požuruju i procjenjuju što bi ti trebala. Ti Kristu izručuj svoje želje. Ljubi ga i rasti s Njim. I odbaci svaki teret koji ti društvo nameće (godine, egzistencija, strah, biološki sat, sram). Gospodin želi da ti budeš sretna. On to želi više od svih onih koji ti govore da si previše izbirljiva, pa si zato sama.

Tvoja jedina briga neka bude radost u služenju Njemu. Upoznaj ga! Uzljubi ga! Služi mu! Ako ne znaš kako ga voljeti, reci mu to. Daj mu svoje vrijeme i otvoreno srce. Vidjet ćeš kako će ga malo po malo mijenjati i otpadat će svaki nepotreban teret, i odagnat će svaku misao da nisi dovoljno dobra, i utišat će svaki strah da ćeš ostati sama. Tvoje oči bit će usmjerene samo Njemu, a ti ćeš rasti u svetosti. A Gospodin? On miljenicima svojim i u snu daje.

Tekst je izvorno objavljen na portalu Žena vrsna.