Ispred danskog ‘Rodnog muzeja’ osvanuo kip golog muškarca koji doji bebu

Ispred danskog ‘Rodnog muzeja’ osvanuo kip golog muškarca koji doji bebu

Objavio vpp/Narod.hr

rodnog
Montaža: Narod.hr, izvor: Snimka zaslona

Tri i pol metra visok kip koji prikazuje golog muškarca kako doji bebu postavljen je ispred ‘Rodnog muzeja’ u danskom gradu Aarhus. Riječ je o muzeju koji je donedavno bio posvećen ženama, no u ludilu rodne ideologije, žene su zamijenili drugi ‘rodovi’.

Tri i pol metra visoka mramorna statua prikazuje golog muškarca duge kose i brade. Uz klasična muška tjelesna obilježja – široka ramena, uske bokove i penis – skulptura je ‘opremljena’ i s dvije ženske dojke. Skulptura pod nazivom ‘Agape’ prikazuje mušku figuru koja doji novorođenče.

>Kanada: U skloništima za žene niz napada ‘transrodnih’ seksualnih predatora

Kip je ranije bio izložen u auli muzeja Køn u Aarhusu, a nedavno je izmješten u javni prostor ispred muzeja.

Autor kipa, koji je otkriven 2021. povodom, paradoksalno – Dana muškaraca, je Aske Jonatan Kreilgaard. On je kip izradio prema modelu svojeg tijela i tijela svoje djevojke.
Cilj ovog izričaja je, kaže umjetnik, “propitati što muškarac treba biti i moći”.https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fkonmuseum%2Fphotos%2Fa.477380072028%2F10158859683542029%2F%3Ftype%3D3&show_text=true&width=500

Aske Jonatan Kreilgaard već je u članku u Politikenu rekao da se rad temelji, između ostalog, na njegovim vlastitim iskustvima muškog i ženskog u sebi. Naslov kipa ‘Agape’ odnosi se na grčki izraz za bezuvjetnu ljubav – za razliku od požudne ljubavi, erosa.

>Njemački medij riječ majka zamijenio izrazom ‘osoba koja rađa’

Od ženskog do rodnog muzeja

Ovaj je muzej osnovan 1982. kao Ženski muzej kako bi educirao javnost o povijesti žena, no 2021. preimenovan je u Rodni muzej.

Rodni muzej odluku o promjeni imena obrazložio je tvrdnjom da su se rodne uloge “značajno promijenile”, te da će naglasak muzeja biti usmjeren na “slobodnije izražavanje” svih spolova.

“Mnogo toga se dogodilo u odnosu među spolovima otkako je Ženska muzejska udruga ugledala svjetlo dana. Muške rodne uloge i funkcija u društvu također su se značajno promijenile”, navodi se na web stranici muzeja, javlja Reduxx.

“Kulturna baština mjestimice počiva na starim podjelama između spolova i uloga, dok sadašnjost očekuje slobodnije izražavanje svih spolova. Baš kao što se istraživanje žena na sveučilištima danas naziva rodnim istraživanjem, muzej je slijedio isti razvoj u svom kontinuiranom prikazivanju i dokumentiranju kulturne povijesti.”

Bivši Ženski muzej prvi je počeo uključivati ​​elemente rodne ideologije u svoje obrazovne programe 2016. i trenutno nudi spolni odgoj za djecu u osnovnoj školi “kroz kulturno-povijesni i normakritički pogled na seksualnost i rod”.https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fkonmuseum%2Fphotos%2Fa.477380072028%2F10157650361592029%2F%3Ftype%3D3&show_text=true&width=500