Izrada srednjovjekovnih vitraja, korak po korak


Nedavno objavljena knjiga “Making a Medieval Stained Glass Window” (Izrada srednjovjekovnog vitraja) dr. Laure W. Adlington objašnjava mukotrpan proces i tehnologije korištene u izradi srednjovjekovnih remek-djela – vitraja…

Dr. Adlington se bavi znanošću o arheološkim materijalima. Specijalizirajući se za korištenje elementarne analize (uključujući XRF, SEM-EDS i elektronsku mikrosondu, među ostalim tehnikama) za proučavanje povijesnih i arheoloških materijala, radi uglavnom na staklu, odnosno na srednjovjekovnom staklu – vitrajima.

Nakon proučavanja proizvodnje i podrijetla arhitektonskog stakla iz Umajadskog razdoblja u istočnoj Galileji i utvrđivanja nadnevka onoga što bi moglo biti najstarijim vitrajima u Engleskoj (u katedrali u Canterburyju), dr. Adlington upravo je objavila knjigu u kojoj objašnjava mukotrpan proces i tehnologije korištene u izradi ovih srednjovjekovnih remek-djela.

Kao što je objašnjeno u članku koji je objavio medievalists.net, izrada srednjovjekovnog vitraja „vrlo je tehnička studija (…) namijenjena publici određenih istraživača“.

Međutim, također nudi obilje informacija o srednjovjekovnom vitraju općenito, tako da je to nešto što će mnogi medievalisti (i ljudi zainteresirani za srednjovjekovnu umjetnost općenito) htjeti pogledati, čitati i iz toga učiti.

„Vitraji su bili važan dio i vrijedan trag o srednjovjekovnoj kulturi, služeći praktičnim, estetskim, vjerskim, kulturnim pa čak i političkim funkcijama. Njihov se vrhunac dogodio u pozadini procvata crkvene gradnje, razvoja gotičkog stila te napretka tehnologije i umjetnosti. Oni predstavljaju rijetku priliku za proučavanje srednjovjekovne tehnologije i organizacije obrta budući da u sebi sadrže rezultat radionice tijekom duljeg vremenskog razdoblja. Poznato je da se posebno zanat oslikavanja stakla odvijao unutar cehovskog sustava, što je važna tema u srednjovjekovnoj povijesti, kako u tekućoj raspravi o tomu jesu li cehovi bili regresivni ili progresivni, tako i kao ključna faza u gospodarskom razvoju Europe“, napisala je autorica.

Inače, knjiga Adlingtonove razmatra Veliki istočni prozor York Minstera – najveće srednjovjekovno djelo vitraja na svijetu. Kad bi se njegovi paneli postavili preko teniskog terena, prekrili bi ga u potpunosti – čak bi im bilo potrebno malo više prostora.

J.P., KT