Europska unija nastoji odgovoriti na izazov umjetne inteligencije, Crkva poziva na otvorenost i upućuje na etiku

Objavio il /Narod.hr

inteligencije
Foto: iStock

Europska unija nastoji uspostaviti pravila kojima će se suočiti sa složenim izazovima koja se javljaju razvitkom umjetne inteligencije, dok Katolička crkva istodobno poziva na otvorenost prema umjetnoj inteligenciji uzimajući u obzir etičke implikacije.

Kako je prenijela Hina, EU želi globalno usklađena pravila uporabe i razvoja umjetne inteligencije sposobne stvarati izvorne sadržaje, poput teksta, videa i slike, i biti svjetski predvodnik u reguliranju tog područja, rekla je u četvrtak u Europskom parlamentu potpredsjednica Komisije Vera Jourova.

EU prednjači u svijetu u reguliranju umjetne inteligencije

Europska unija je globalni predvodnik u reguliranju generativne umjetne inteligencije (AI), odnosno umjetne inteligencije koja stvar izvorni sadržaj, rekla je Jourova u raspravi s eurozastupnicima na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

“Nijedna druga regija nije tako napredna u razvoju sveobuhvatnog, obvezujućeg regulatornog okvira koji je neophodan za učinkovito rješavanje rizika i prilika AI”. ustvrdila je Jourova.

>Elon Musk: Umjetna inteligencija može predstavljati rizik za ljude

Europski parlament je u lipnju zauzeo svoje stajalište o pravilima za uporabu i razvoj umjetne inteligencije, posebno upozorivši na rizike kako uporaba te tehnologije u EU-u ne bi dovela do kršenja ljudskih prava. Parlament, Vijeće EU-a, odnosno vlade članica, i Komisija bi u trijalogu do kraja godine trebali uskladiti stajališta te bi EU prvi u svijetu mogao dobiti pravila uporabe te tehnologije.

Jourova je u raspravi pod nazivom “Globalna konvergencija generativne umjetne inteligencije” istaknula da je EU-ov “prijedlog Zakona o umjetnoj inteligenciji europski odgovor na rješavanje rizika umjetne inteligencije i jačanje povjerenja građana u tu tehnologiju”.

Kako se suočiti s izazovima umjetne inteligencije?

Prijedlog EU-ovih pravila uključuje, primjerice, odredbe o transparentnosti koje predviđaju da korisnici moraju biti obaviješteni o tome komuniciraju li s chatbotom, računalnim programima za razgovor, ili da gledaju tzv. deepfake, proizvod uvjerljive računalne manipulacije slikom, videom ili zvukom.

Među sustavima generativne umjetne inteligencije najpopularniji je u ovom trenutku “chatbot” ChatGPT koji je u samo dva mjeseca od pokretanja krajem prošle godine prikupio 100 milijuna korisnika.

>Niti je umjetna, niti je inteligencija

Brzina širenja umjetne inteligencije traži da EU ne odgađa donošenje svojih pravila za tu tehnologiju, rekla je Jourova i napomenula da je Bruxelles već angažiran na utvrđivanju globalnog regulatornog okvira za tu tehnologiju u međunarodnim organizacijama poput OECD-a, skupine G7, Ujedinjenim narodima, Vijeću Europe te da vodi i bilateralne razgovore, primjerice sa SAD-om, Japanom i Južnom Korejom.

“Ono što vidimo kroz naš rad na globalnoj razini je da, usprkos razlikama, postoji sve veća konvergencija, konvergencija u pogledu potrebe za poduzimanjem akcije, konvergencija u temeljnim zajedničkim načelima koja podupiru demokratske vrijednosti za razvoj i korištenje umjetne inteligencije”, rekla je Jourova.

Umjetna inteligencija pojačava postojeće rizike i stvara nove

Kao što je istaknuto u nedavnom izvješću OECD-a, generativna umjetna inteligencija pojačava postojeće rizike i stvara nove, posebno u vezi s pristranošću, diskriminacijom i dezinformacijama, napomenula je.

“EU ima jedinstvenu priliku kroz zakon o umjetnoj inteligenciji dati vrlo konkretan doprinos globalnim naporima za pouzdanu umjetnu inteligenciju. To znači da bismo trebali dovršiti trijalog o Zakonu o umjetnoj inteligenciji što je prije moguće i poduzeti sve mjere u EU-u i globalno za promicanje ranog prihvaćanja načela Zakona o umjetnoj inteligenciji”, poručila je potpredsjednica Komisije.

U raspravi o globalnom usklađivanju pravila za umjetnu inteligenciju hrvatska eurozastupnica Sunčana Glavak istaknula je kako “smatra da je važno da se uspostavi pravni i etički okvir kako bi se izbjegli potencijalno štetni učinci korištenja takvih tehnologija“.

Hrvatski zastupnici u EP upozoravaju na gospodarski potencijal i rizike

„Na nama je da osiguramo da se umjetna inteligencija koristi za promicanje i zaštitu naših standarda. Prema procjenama, veličina tržišta umjetne inteligencije do 2030. godine bit će 110,8 milijardi američkih dolara. Govorimo o golemoj industriji koja ima svoje interese. Stoga podsjećam da je Europa ta koja uvodi nove standarde koji potom postaju globalna mjerila“, rekla je Glavak naglasivši važnost digitalnog obrazovanja građana kako bi bili osposobljeni koristiti se umjetnom inteligencijom.

>Na FER-u se otvara centar za umjetnu inteligenciju

„Radna mjesta mijenjaju se kako se mijenja i naše okruženje, stoga mi moramo biti ti koji ćemo obrazovati generacije za tzv. zvanja budućnosti. Ne bojati se napretka tehnologije, već pronaći nova radna mjesta, mjesta budućnosti“, zaključila je eurozastupnica Glavak (HDZ/EPP).

Na potrebu regulacije umjetne inteligencije kako bi se umanjili rizici i zloupotrebe, ukazao je i hrvatski eurozastupnik Tomislav Sokol.

“Pozdravljam činjenicu da dovršavamo rad na prvom europskom zakonu o umjetnoj inteligenciji koji će urediti djelovanje generativne umjetne inteligencije kao što je chatGPT i to na način da se spriječi generiranje nezakonitog sadržaja kršenjem intelektualnog vlasništva te informira korisnika o tome da je sadržaj nastao posredstvom umjetne inteligencije”, rekao je Sokol.

“Umjetne inteligencije ne trebamo se bojati, ali je trebamo kvalitetno regulirati. Pri tome moramo učiniti sve da europski standardi koje sada uspostavljamo postanu globalni standardi i podržavam sve napore koje Komisija poduzima u tom smislu”, zaključio je eurozastupnik iz HDZ-a.

Što kaže Crkva?

Katolička Crkva otvorena je prema umjetnoj inteligenciji, ali upozorava da se pritom treba imati na umu etičke izazove. Prefekt vatikanskog Dikasterija za kulturu i obrazovanje, kardinal José Tolentino de Mendonça, prefekt vatikanskog Dikasterija za kulturu i obrazovanje, tijekom znanstvenog kolokvija na temu “Obnova i svijestd: Razmišljanje o budućnosti katoličkih sveučilišta” u na Katoličkom sveučilištu Presvetog Srca Isusova u Milanu istaknuo je ključnu ulogu katoličkih sveučilišta u prihvaćanju umjetne inteligencije.

>Umjetna inteligencija i što Biblija misli o njoj? Donosimo promišljanja dvojice svećenika

Kardinal de Mendonça naglasio je potrebu da katolička sveučilišta predvode u inovacijama i da se uključe u nove trendove, objavila je IKA. Također je napomenuo važnost dijaloga, suočavanja sa suvremenim izazovima te poticanja stalne obnove temeljene na svijesti.
Pozivajući se na relevantne crkvene dokumente, istaknuo je temeljnu ulogu katoličkih sveučilišnih institucija u oblikovanju budućnosti.

Oslanjajući se na primjedbe pape Franje o umjetnoj inteligenciji, kardinal de Mendonça je potaknuo sveučilišta da bez straha prihvate umjetnu inteligenciju i digitalne tehnologije, uzimajući uvijek u obzir etičke implikacije.

Prioriteti su dobrobit pojedinca i moralne vrijednosti

Davanje prioriteta dobrobiti pojedinca i podupiranju moralnih vrijednosti ključna su načela koja je naglasio prefekt vatikanskog Dikasterija za kulturu i obrazovanje.

U pogledu antropoloških implikacija umjetne inteligencije, kardinal de Mendonça istaknuo je važnost holističkog pristupa koji se usredotočuje na ljudsku osobu. Zalagao se za ulaganje u formaciju pojedinca, njegovanje njegovih spoznajnih, stvaralačkih, duhovnih i etičkih potencijala.

Kardinal je također istaknuo važnost uključivanja sveučilišta u društvo i njegovanja susreta među različitim kulturama. Kreativna inteligencija i razbor ukorijenjeni u jakim vrijednostima identificirani su kao bitne kvalitete.

Odgovornost katoličkih sveučilišta

Kardinal de Mendonça napomenuo je na odgovornost katoličkih sveučilišta u implementaciji umjetne inteligencije, pozivajući se na koncept „algor-etike“ koji je upotrijebio papa Franjo. Pozvao je na društvene strukture koje osiguravaju etička razmatranja u proizvodnji i korištenju umjetne inteligencije.

>(FOTO) U svijetu djeluje preko 1500 katoličkih sveučilišta – živi i obećavajući znak plodnosti kršćanskoga uma u srcu svake kulture

Znanstveni kolokvij je također istražio izazove i mogućnosti primjene umjetne inteligencije u raznim područjima. Naglašene su mogućnosti suradnje i uključivanja, posebice u poboljšanju obuke za osobe s invaliditetom.

Izražena je zabrinutost zbog brzog tempa tehnološkog napretka, naglašavajući potrebu za pravednošću, povjerljivošću i provjerom podataka. Međutim, sudionici znanstvenog skupa složili su se da umjetna inteligencija ima potencijal pridonijeti održivim društvima i uvesti nova zanimanja.