Irska: Novi program spolnog obrazovanja u potpunosti će integrirati LGBTQ+ terminologiju

Irska: Novi program spolnog obrazovanja u potpunosti će integrirati LGBTQ+ terminologiju

Objavio  Narod.hr 

LGBTQ
Foto: istock

Novi nastavni plan i program spolnog obrazovanja za maturalni ispit (Leaving Cert) u Irskoj normalizirat će lezbijske, gej, biseksualne, transrodne i druge LGBTQ+ identitete i odnose. Vladini savjetnici za kurikulum kažu da će pristup koji će se primijeniti s učenicima biti inkluzivan, utemeljen na načelima jednakosti, ljudskih prava i odgovornosti.

Promjene Socijalnog osobnog i zdravstvenog obrazovanja (SPHE) i Odnosa i spolnog obrazovanja (RSE) navedene su u prijedlozima Nacionalnog vijeća za kurikulum i ocjenjivanje (NCCA). Cilj revizije SPHE-a i RSE-a, prve nakon više od 20 godina, je “uskladiti nastavu i učenje s društvenim razvojem i osposobiti učenike za život u današnjem svijetu”. NCCA kaže da je kurikulum osmišljen da bi podržao visokokvalitetno podučavanje i učenje kako bi se zadovoljile potrebe svih mladih ljudi, prenosi Independet.ie.

Integracija LGBT terminologije

“Nadalje, nacrt kurikuluma navodi da se učenici trebaju poučavati tako da se LGBTQ+ identiteti, odnosi i obitelji u potpunosti integriraju i odražavaju u nastavi i učenju, umjesto da se o njima govori unutar samostalnih lekcija”, kažu iz NCCA.

>Irska: Učitelj odbio upotrijebiti ‘rodno neutralni jezik’, pa poslan u zatvor nakon zabrane dolaska u školu

Lekcije o LGBTQ+ identitetima “integrirat će načela jednakosti, ljudskih prava i odgovornosti”. Različiti nastavni planovi i programi bavit će se osjetljivim pitanjima s obzirom na dob, pri čemu će se lekcije u višem ciklusu nadograđivati na poučavanje u nižem ciklusu, uključujući dodatno učenje u RSE-a. Prema novom nastavnom planu i programu obrađivat će se pitanja kao što su rodna ravnopravnost, zdravi i nezdravi odnosi; obiteljsko, seksualno i rodno-uvjetovano nasilje. Učenici će učiti o izražavanju osjećaja, poštovanju granica i strategijama za preispitivanje štetnih stavova o rodu.

>Socijaldemokrati traže spolni odgoj i ‘eliminiranje rodnih stereotipa u obrazovanju’

Novi program uključuje “cjelovitije razumijevanje roda” koji se opisuje kao društveno i kulturno izgrađene uloge, karakteristike i ponašanja koja se razlikuju u različitim kontekstima i tijekom vremena, prenosi Gnc. U novom nacrtu nastavnog plana i programa za viši ciklus, rodni identitet opisuje se kao “osjećajno unutarnje i individualno iskustvo… koje može, ali i ne mora odgovarati spolu registriranom pri rođenju”.

Independet.ie navodi kako, iako će škole morati rasporediti sate, roditelji imaju pravo zahtijevati da njihovo dijete odustane od učenja ako je u suprotnosti s njihovim stavovima. Nakon što učenik napuni 18 godina ima pravo sam odlučiti.