Skupina američkih pedijatara pozvala strukovnu organizaciju da preispita ‘transrodne’ tretmane za djecu

Objavio  amp /Narod.hr

washingontski zakon
Foto: iStock

Skupina pedijatara pozvala je Američku akademiju pedijatara da preispita svoju potporu ekstremnim transrodnim tretmanima koji se provode na djeci, budući da nedostaju značajni dokazi koji bi opravdali te postupke.

>Kirurg priznao da je izvodio nepovratne operacije promjene spola na maloj djeci

Razvoj proširenih smjernica za pedijatre

Američka akademija pedijatara (AAP) obznanila je kako je odobren ”razvoj proširenih smjernica za pedijatre”, u kontekstu kliničkih istraživanja koja su se pojavila u posljednjih pet godina. Na njihov potez reagirao je ACPed, nacionalna organizacija pedijatara i drugih zdravstvenih djelatnika posvećena zdravlju i dobrobiti djece.

U priopćenju za medije održanom prošli u četvrtak, predstavnici Kolegija pedijatara (ACPeds) izjavili su da su ”razočarani što je AAP ponovno potvrdio svoju podršku transrodnim intervencijama na maloljetnicima”. Ipak, skupina je potvrdila da je ”ohrabrena što je AAP otvoren za preispitivanje svog stajališta” o tim postupcima, piše Katolička Novinska Agencija.

>Bivša transrodna tinejdžerica oštro kritizira promjenu spola: Veliki utjecaj na djecu ima LGBT agenda na društvenim mrežama

Nedostatak kliničkih dokaza

”Nedostaju značajni klinički dokazi i nedostaju dugoročni pozitivni ishodi za djecu liječenu lijekovima za blokiranje puberteta, spolnim hormonima i transrodnim intervencijama”, ponovili su liječnici iz ACPeds-a.

”Osim toga, poznata je činjenica da rodna ‘zbunjenost’ nestaje kod velike većine maloljetnika kojima je dopušteno proći kroz pubertet”, nastavlja se u izjavi. ”Ponovo potvrđujemo naš stav da su ove intervencije znanstveno nedokazane i da predstavljaju zlostavljanje djece.”

ACPeds je u svojoj izjavi pozvao AAP da ”uzme u obzir sve više znanstvenih dokaza protiv transrodnih intervencija na maloljetnicima, što je navelo neke zemlje, uključujući UK, Finsku i Švedsku, da povuku svoju potporu takvim intervencijama. Nema znanstveno čvrstih dokaza koji bi poduprli transrodne intervencije nad maloljetnicima”, zaključuje se u izjavi.

>Zbog promjene spola detranzicijski tinejdžeri žale: Doslovno sam izgubila dio tijela

Štetnost operacija i kontroverze

U priopćenju za medije, predstavnici ACPed-a priložili su i istraživanja tvrdeći da ”transrodni tretmani štete djeci” i da su tinejdžerski mozgovi još uvijek ”u razvoju”, te da su posljedično ”procesi donošenja odluka tijekom adolescencije nezreli”.

ACPed osnovana je od strane zabrinutih liječnika koji su vidjeli potrebu za pedijatrijskom organizacijom koja neće biti pod utjecajem političkih strujanja. Transrodni tretmani, posebno oni koji se odnose na djecu, izazvali su intenzivnu raspravu i kontroverzu u SAD-u posljednjih godina u medicinskim i vjerskim krugovima.

>Britanac nakon promjene spola doživio obraćenje te svjedočio o okrutnosti prema samome sebi

Katoličke medicinske smjernice

Američki biskupi u lipnju su izglasali značajnu reviziju katoličkih medicinskih smjernica koje se tiču ​​transrodnih pacijenata, pri čemu su ordinariji izdali stroge zabrane bilo kojeg oblika transrodnih operacija koje se poduzimaju u katoličkim medicinskim ustanovama.

Biskupi su u ranijem dokumentu s uputama propisali da katoličkim ustanovama nije dopušteno ”izvođenje intervencija, bilo kirurških ili kemijskih, koje imaju za cilj transformirati spolne karakteristike ljudskog tijela u one suprotnog spola”.

>Bivša transrodna djevojčica tuži liječnike zbog medicinskih postupaka na njoj: Barbarski procesi, sakaćenje tijela

Kako je primijetio ACPeds, u međuvremenu je nekoliko europskih zemalja nedavno izdalo zabrane transrodnih operacija koje se izvode na djeci, navodeći oskudne dokaze i dugoročne rizike povezane s tim postupcima.