Kakve veze pivo ima s tim? Vlada Olafa Scholza (SPD) dovela Njemačku do nezapamćene krize

Kakve veze pivo ima s tim? Vlada Olafa Scholza (SPD) dovela Njemačku do nezapamćene krize

Objavio amp /Narod.hr

piva
‘Oktoberfest’ Frankfurt/Main, Foto: Fah

Da je Njemačka u krizi potvrđuje statistički podatak koji kaže da je konzumacija piva u Njemačkoj u padu.

Vijest može djelovati zabavno, ali dobro oslikava poteškoće s kojima se suočila četvrta globalna ekonomska sila. Potrošnja piva pala je 2,9%, zbog čega će se manje pivovare, koje čine većinu od oko 1500 proizvođača, grčevito boriti da prežive. Glavni razlog pada konzumacije je inflacija.

>Eksplodirali troškovi: Njemačka će na migrante potrošiti preko 64 milijarde eura

Uzrok pada konzumacije piva je inflacija

Pala je u odnosu na prošlu godinu, ali sve je više signala da se ukotvila: u svibnju 6,1%, lipnju 6,4%, srpnju 6,2%. Inflacija je teško breme stanovništvu koje okrivljuje vladu jer ju nije uspjela spustiti (u Francuskoj u srpnju 4,3%, u Španjolskoj 2,3%). Nezadovoljstvo se reflektira u anketama, prema posljednjoj, od nedjelje, samo je 23% ispitanih zadovoljno radom sadašnje tročlane koalicije.

>Njemačko ministarstvo kojeg vodi članica Zelenih uklanja povijesno raspelo u Münsteru

Zeleni su krivi

Znatno je to manje od zbroja podrške svakoj od strana u koaliciji koju čine Socijaldemokrati (SPD), Zeleni i Liberali (FDP). Prema anketama s kraja prošlog tjedna, opozicijski Kršćanski demokrati (CDU/CSU) imaju najveću podršku (26,5%), dok je na drugom mjestu radikalno desna Alternativa za Njemačku (AfD) (20,6%). SPD se drži na 18%, Zeleni na 14, a FDP bi prešao izborni prag s 7%.

Glavnim krivcem lošeg ekonomskog stanja javnost smatra Zelene, njih 40%. Na drugom je mjestu FDP (23%), dok SPD kancelara Olafa Scholza stoji nešto bolje. Scholz se u javnosti uspio profilirati pomiriteljem liberala i Zelenih, koji se cijelo vrijeme spore oko ulaganja: potonji žele što bržu zelenu tranziciju, prvi smatraju da na prvom mjestu treba biti fiskalna odgovornost.

Veliku je buru u javnosti izazvala odluka uvođenja dizalica grijanja koje predstavljaju dodatni trošak, iako postoje subvencije vlade. Zeleni su stajali iza te ideje.

>Zastupnik Zelenih: Nijemci imaju moralnu dužnost odreći se svog životnog standarda i bogatstva

Energetska kriza

Njemački statistički ured Destatis, krajem prošlog tjedna, objavio je da su jedan od glavnih razloga koji su proračun u prvoj polovici ove godine gurnuli u deficit, milijarde eura državne pomoći građanima da se lakše nose s energetskom krizom. Dodatni je problem usporavanje kineske privrede, zbog čega je došlo do smanjenja narudžbi, što ima snažan utjecaj na njemačku izvoznu ekonomiju.

Bundesbank, njemačka središnja banka, prognozirala je prije tjedan dana da će ekonomske aktivnosti u zemlji u trećem kvartalu stagnirati, ali i kako će inflacija padati zbog pada cijena energije, ne presudno ove godine, kad bi trebala ostati na oko 6%, ali iduće bi trebala potonuti na 3%, prenio je Jutarnji list.