Agresivna kampanja rodne ideologije: Mediji nameću ‘trudne muškarce’, ustvari biološke žene

Objavio Anamarija Pavić /Narod.hr

transman Logan Brown /Glamour magazine
Logan Brown/ Glamour magazine

Ove godine je na naslovnici GLAMOUR magazina osvanuo “trudni transrodni muškarac” Logan Brown. On je ustvari žena koja se identificira kao muškarac što ga čini ‘transrodnom’ osobom.

Relativnost problema ”rodne disforije” u mainstream medijima

U intervju za Glamour, koji je to ”Pride” izdanje posvetio “transrodnim osobama”, Logan je ispričao(la) svoju životnu priču tranzicije od žene do ”muškarca”.

Vijest je postala udarna u svim medijima pod njegovim geslom: ”Ja sam trudni trans muškarac, i postojim. Bez obzira što tko kaže, ja sam doslovno ‘živući dokaz’.”

Kako se može iščitati iz intervjua za Glamour, Logan je ustvari trudna žena koja se osjeća i identificira kao muškarac iako se za vrijeme trudnoće osjećala pomalo rodno disfunkcionalno, no to je manje bitna činjenica za mainstream od one da je ipak “moguće da muškarac zatrudni”.

> Dr. Trpimir Goluža: Hoću li uskoro morati porađati i trudne muškarce?

Slučaj Freddy-a McConnell-a i Jason-a Baker-a

Već je ranijih godina u više navrata Guardian pisao o mogućnosti “muške trudnoće”. Tako je 2019. napravio intervju s Freddy- om McConnell- om stavljajući u fokus njegove riječi: ”Biti trudan ne mijenja činjenicu da sam transmuškarac.”

Freddy McConnell u intervjuu ističe da je Zakon o priznavanju spola UK-a iz 2004. omogućio ljudima da legalno “promijene spol” uz potvrdu o priznavanju spola. Kasnije je vlada još više olakšala taj put tranzicije i omogućila još bolje uvjete za “transrodne” osobe. Simon Hattenstone u članku opravdava spolnu tranziciju govoreći da se Freddy napokon osjeća dobro u svojoj koži što ga osposobljuje da bude otac (majka) svom djetetu.

2018. godine Guardian je intervjuirao “transrodnog” muškarca Jasona Bakera koji je snimio i film o svom iskustvu trudnoće. Njegova (njezina) partnerica Tracy nije mogla zatrudniti pa se on (ona) odlučio na taj izazov. I Jason je u tom drugom stanju, kako opisuje za Guardian, bio pomalo “rodno zbunjen oko svog identiteta, što je dodatno potvrdila i činjenica da se u bolnici kod poroda morao registrirati kao majka djeteta”.

Kako državni zakoni štite “transrodne osobe”

Još daleke 2008. godine Daniel Nasaw za Guardian piše o Thomas-u Beatie-u, “transrodnom muškarcu” koji je zatrudnio i to dvaput.

Beatie je rođen kao žensko, ali je podvrgnut operaciji “promjene spola” kako bi se legalno oženio svojom partnericom Nancy. Bivša Tracy LaGondino je u sklopu postupka preraspodjele uzimala muške hormone, izazivajući bradu i vanjski muževni izgled. Sačuvao je svoju maternicu i jajnike netaknutima u nadi da će jednog dana imati dijete. Supruga Nancy je neplodna. Kad je Beatie objavio da očekuje dijete (anonimnog donatora sperme), uslijedila je reakcija. Kritičari su tvrdili da kao prirodno rođena žena Beatie zapravo nije bila muškarac, već se samo maskirala u njega. Ali država Oregon zakonski ga priznaje kao jednog, a njegov brak s Nancy je službeni i par uživa sva prava i privilegije tipičnih bračnih parova.

Ono što je zajedničko Logan-u Brown-u, Freddy-u McConnell-u, Jason-u Baker-u i Thomas-u Beatie-u jest ”rodna disforija”. Rodna disforija je izraz za osjećaj duboke nelagode i disfunkcionaknosti unutar svog spolnog identiteta.

>Dr. Kušević u raspravi o ‘transrodnosti’: ‘Udruge u javnom govoru trebaju iznositi točne medicinske podatke’

Mišljenje udruge kršćanskih liječnika

S vjerskog aspekta, iz Udruge kršćanskih liječnika naglašavaju biblijski nauk da je Bog čovječanstvo stvorio kao muško i žensko. S medicinskog vidika liječnici ističu ‘objektivnu biološku činjenicu’ da je spol ‘genetički određen pri začeću’ i da ‘nije društveni konstrukt koji se može proizvoljno dodijeliti pri rođenju ili promijeniti prema nahođenju’.U izjavi se također osvrću na rijetke abnormalne neusklađenosti spolnog fenotipa i kromosoma, poput sindroma androgene neosjetljivosti.

Svrha medicine je liječiti bolesne, a ne surađivati s psihosocijalnim poremećajima. Dok je svrha liječenja anatomski abnormalnog spolnog fenotipa povratak zdravlja, zahvati koji mijenjaju normalnu spolnu anatomiju kako bi se uskladila s transrodnim željama narušavaju zdravlje – ističu u izjavi.

Također napominju kako normalna anatomija nije bolest; nezadovoljstvo s prirodnom anatomijom i genetskom spolnom strukturom nije bolest koja se može uspješno medicinski ili kirurški izliječiti, prenosi Laudato.

Autentičan osobni identitet sastoji se u društvenom rodnom izričaju koji je u skladu s vlastitim prirodnim biološkim spolom – ustvrdili su kršćanski liječnici, napominjući kako su svjesni da je tradicionalni stav postao protu-kulturan, ali ističu da Božji naum nadilazi kulturu.

Agresivna kapanja rodna ideologijea

Osim toga, izražavaju zabrinutost zbog pokušaja ‘nametanja transrodne ideologije čitavome društvu putem isključivanja, ušutkivanja, marginalizacije i zastrašivanja’. Jednako su zabrinuti zbog ‘nastojanja da se zdravstvene djelatnike prisili da prihvate transrodnu ideologiju, medicinski legitimiziraju transrodnu psihologiju’ ili sudjeluju u njima neprihvatljivim zahvatima ‘promjene spola’.

U izjavi se osim toga podsjeća na dobro dokumentirane slučajeve povećanja rizika od depresije, anksioznosti, samoubilačkih sklonosti, ovisnosti i rizičnog spolnog ponašanja među osobama koje se smatraju transrodnima, uzimaju spolne hormone ili su kirurški ‘promijenile spol’. Također kritiziraju doktore koji pripisuju hormone biološki zdravoj djeci kako bi spriječili normalan rast i pubertetski razvoj.

Medicina počiva na znanosti i ne treba biti zarobljenik želja ili zahtjeva koji proturječe biološkoj stvarnosti. Operacije “promjene spola” su fizički štetne zato što zanemaruju normalnu ljudsku anatomiju i funkciju. Medicinski status poremećaja rodnog identiteta kao mentalnog ili psihološkog poremećaja ne treba odbaciti na temelju društvenog aktivizma – naglašavaju liječnici.

Operacija “promjene spola” ne mijenja spol osobe

National catholic reporter’ ističe ono što Crkva kaže, a to je da operacija ”promjene spola” ne mijenja spol osobe.

“Ključna stvar je da je (transseksualna) kirurška operacija toliko površna i vanjska da ne mijenja osobnost. Ako je osoba muško, ostaje muško. Ako je žensko, ostaje žensko”, rekao je izvor.

U vatikanskom dokumentu ”Analiza moralne zakonitosti operacija promjene spola” zaključuje se da bi postupak “promjene spola” mogao biti moralno prihvatljiv u određenim ekstremnim slučajevima ako postoji medicinska vjerojatnost da će “izliječiti” pacijentov unutarnji nemir. Ali izvor upoznat s dokumentom rekao je da nedavni medicinski dokazi sugeriraju da u većini slučajeva postupak povećava vjerojatnost depresije i psihičkih poremećaja.

”Povelja za zdravstvene radnike 1995.” kaže da se tjelesni integritet osobe ne može  narušiti da bi se izliječila bolest psihičkog ili duhovnog podrijetla… I to je razlog zašto se načelo totaliteta (koje dopušta fizičko sakaćenje pod izlikom čovjekove cjelovitosti) ne može ispravno uzeti kao kriterij za legitimiranje antiprokreativne sterilizacije, terapijskog pobačaja i transseksualne medicine i kirurgije. Drugačije je s psihičkim patnjama i duhovnim poremećajima s organskom podlogom,to jest, koji proizlaze iz mane ili fizičke bolesti: na njih je legitimno terapeutski intervenirati.

>Ljevica napustila sjednicu o ‘transrodnoj’ djeci; otkriven pritisak ‘trans’ aktivista na stručnjake i institucije

>Dr. Arbanas napustio listu stručnjaka za ‘promjenu spola’ zbog pritisaka aktivističke udruge

Anksioznost “transrodnih” osoba i nakon “promjene spola”

”GRS and catholic bioethics anonymous main document” kaže da kad je u pitanju ”rodna disforija” kod znanstvenika postoje neslaganja oko toga radi li se o psihičkom poremećaju ili poremećaju s organskom osnovom. Uglavnom ono što je važno je znati razlikovati psihološki od fizičkog problema te u skladu s tim ponuditi adekvatna medicinska rješenja. Zaključak većine katoličkih bioetičara je da se rodna disforija kao psihološki problem ne može riješiti “promjenom spola” jer problem nije fizičke naravi. Te da i nakon “promjene spola” kod osobe i dalje ostaju prisutni problemi psihičke i duhovne naravi, a koji često vode do dodatne anksioznosti te znaju završiti i samoubojstvom.

Kozmetička operacija neće promijeniti kromosome ljudskog bića

Dr. Joseph Berger, bivši profesor na Sveučilištu u Torontu te član kanadskog Kraljevskog društva psihijatara i kirurga, izjavio je prilikom svjedočenja na temu zakona o zabrani diskriminacije na temelju ”rodnog identiteta” kako se kod “promjene spola” radi o emocionalnom problemu koji se ne rješava operacijom.

”Kozmetička operacija neće promijeniti kromosome ljudskog bića. Kozmetička operacija neće od muškarca učiniti ženu sposobnu za menstruaciju, ovulaciju i imanje djece. Kozmetička operacija neće od žene učiniti muškarca sposobnog stvaranju sperme koja može oploditi jajašce kako bi nastalo dijete”, zaključio je Berger.

Stav Crkve po pitanju rodne ideologije i “promjene spola”

Katolička Crkva također u pastoralnoj konstituciji Gaudium et Spes piše kako je čovjek tijelom i dušom jedan stoga čovjeku nije dopušteno da prezire tjelesni život. Naprotiv, on svoje tijelo mora smatrati dobrim i vrijednim časti kao od Boga stvoreno i određeno da uskrsne u posljednji dan.

Katekizam Katoličke crkve napominje kako ”izuzevši liječničke (medicinske) zahvate strogo iscjeliteljskog značaja, teško se moralnom zakonu protive amputacije, sakaćenja ili sterilizacije koje se izravno i hotimično vrše nad nedužnim osobama”.

U enciklici ”Laudato Si”, papa Franjo istaknuo kako je nezdrav onaj stav koji želi poništiti razlike u spolnosti, jer ne zna kako se suočiti s njima.

Nadalje papa Franjo se usprotivio agresiji rodne ideologije i njenom uvođenju u škole, nazvavši taj čin ”užasnim”. Kolumbijski biskupi su također slijedili Papin primjer i podigli glas protiv uvođenja rodne teorije u školske udžbenike, napominjući da ona ”razara ljudsko biće”, a kardinal Robert Sarah, pročelnik Zbora za bogoštovlje i sakramentalnu stegu, nazvao je rodnu ideologiju ”demonskom”.