Kakvo su vino pili u srednjem vijeku?


Odabir pravog vina u srednjem vijeku uglavnom je bio stvar zdravlja. Ljudi nisu birali koje će vino piti gledajući etiketu. Naravno, provjerili bi njegovu boju, miris i okus, no, što je još važnije, izbor se često temeljio na tome koje je piće za njih najzdravije…

Medievalists.net objašnjava kako je „određivanje vrste vina za piće u srednjem vijeku izgleda bila vrlo složena odluka“ i poziva se na članak Allena Grieca Srednjovjekovna i renesansna vina: Okus, teorija prehrane i kako odabrati „pravo“ vino, kako bi objasnili da „iako će moderni vinopija pridavati veliku važnost tomu gdje je vino proizvedeno, to nije bilo previše važno za njegova srednjovjekovnog pretka“.

Grieco, proučavatelj hrane, sa Sveučilišta Harvard, objašnjava kako su se „srednjovjekovna znanstvena misao i osobno zdravlje smatrali vrlo važnima u određivanju vrste vina za piće.“

Srednjovjekovna medicina, uvelike utemeljena na klasičnoj grčkoj i rimskoj misli, shvaćala je sve stvari, uključujući i ljudska tijela, kao sastavljene od četiri kvalitete ili „humora“: vruće, hladno, suho i vlažno. Kako biste održali dobro zdravlje, liječnici su savjetovali da obroci i pića moraju uravnotežiti te razine u vašem tijelu.

„Ljeti, na primjer, u sezoni toplog i suhog vremena, prava vrsta hrane i pića trebala je biti humoralno ‘hladna’, dopuštajući tako ljudskom tijelu da postane što je moguće ‘umjerenije’, što je za srednju humoralnu konstituciju bio ideal. Obrnuto, za starije ljude, za koje se smatralo da su prirodno ‘hladni’, sugerirano je kako bi trebali konzumirati humoralno ‘vruću’ hranu i pića kako bi ispravili svoju ‘hladnu’ konstituciju“, stoji u članku Grieca.

No, općenito se preporučalo da se slađa vina piju samo u malim količinama i za posebne prigode poput svadbenih gozbi. Ako bi netko popio previše takvog vina, moglo bi doći do pregrijavanja tijela, što bi moglo osobu oštetiti fizički, ali i moralno…

Međutim, to ne znači da ljudi nisu pili vodu. Istina je da je čak, iako je dostupnost i kvaliteta pitke vode varirala ovisno o različitim čimbenicima poput lokacije, društvene klase i pristupa resursima, voda i dalje bila najčešće piće koje su konzumirali ljudi svih društvenih klasa tijekom srednjeg vijeka.

J.P., Katolički Tjednik