TROPLETOV LITERARNI NATJEČAJ – Anđelo Semren, treće mjesto u kategoriji osnovnih škola

U narednim danima donijet ćemo najbolje radove Tropletova literarnoga natječaja za 2023. godinu. Krenut ćemo od petoga mjesta prema prvomu, a zatim donijeti i predgovor, odnosno pogovor dvojice recenzenata i članova prosudbenoga povjerenstva, književnika i sveučilišnih profesora Antuna Lučića i Marka Tokića.

Danas donosimo uradak Anđela Semrena, učenika Osnovne škole Ivan Goran Kovačić Zabrišće, Livno, koji je zauzeo treće mjesto.

VJEŠTINE USVAJAM I SVIJET OSVAJAM
Kako rastem i razvijam se kao osoba, shvaćam koliko su vještine ključne za postizanje uspjeha u životu. Svakodnevno se suočavam s različitim izazovima i prilikama, a vještine koje usvajam postaju moje oruđe za suočavanje s njima. Naučio sam da su vještine poput alata koje mogu koristiti kako bih otvorio vrata novim mogućnostima i postigao svoje ciljeve. U nastavku ću podijeliti neke od vještina koje smatram ključnima i kako mi pomažu osvojiti svijet.
Jedna od najvažnijih vještina koju sam usvojio je komunikacija. Shvatio sam da je komunikacija ključna u gotovo svim dijelovima života, radilo se o komunikaciji s obiteljima, prijateljima ili nastavnicima. Naučio sam kako pažljivo slušati, kako jasno izražavati svoje misli i ideje te kako se izražavati u pisanju. Također sam naučio kako prepoznati neverbalnu komunikaciju, kao što su govor tijela i izrazi lica, što mi pomaže bolje razumjeti druge ljude. Sada se osjećam samopouzdanije u komunikaciji s drugima, što mi pomaže izgraditi bolje odnose i ostvariti uspjeh u školi, društvenom životu i kasnije u profesionalnom svijetu. Još jedna od vještina koje sam usvojio i koja mi pomaže osvojiti svijet je vođenje tima. Kroz sudjelovanje u školskim projektima i izvanškolskim aktivnostima, naučio sam kako uspješno surađivati s drugima i kako vođenjem tima postići zajedničke ciljeve. Naučio sam kako motivirati članove tima , kako rješavati probleme i kako donositi odluke koje su najbolje za moj tim. Vođenje tima zahtjeva i slušanje drugih, prihvaćanje različitih mišljenja i rješavanje svađa. Kroz ove vještine osjećam se sposobno i samopouzdano za suradnju s drugima. Bitna vještina koju sam naučio kroz dosadašnje školovanje je kritičko razmišljanje. Kroz školske zadaće i radove naučio sam kritički razmišljati i analizirati informacije. Naučio sam postavljati pitanja na svaku temu, dobiti različite odgovore, te tako doći do svog vlastitog zaključka na zadanu temu. Kritičko razmišljanje mi pomaže u različitim dijelovima života. Za osvajanje svijeta dosta bitna vještina je upravljanje vremenom. Kako postajem stariji, imam sve više obaveza, od škole, izvanškolskih aktivnosti, pa čak i obiteljskih obaveza. Upravljanje vremenom pomaže mi biti odgovorniji i postizati svoje ciljeve na vrijeme. U ostvarivanju ciljeva bit će i padova, zbog toga vrlo bitna je samomotivacija. Naučio sam se motivirati kada je najteže i ne odustajati u zadanim ciljevima. Uz sve navedene vještine, shvatio sam da je proces osvajanja svijeta vrlo težak. Kako se mijenja svijet oko nas ,tako se mijenjaju i vještine koje trebamo usvojiti i razvijati. Uvijek sam otvoren za učenje novih vještina kako bih bio spreman suočiti se s budućim izazovima.
U zaključku, vještine koje sam usvojio su mi pomogle osvojiti svijet na mnogo načina. One su me učinile samopouzdanim u suočavanju s izazovima, omogućile mi postizanje uspjeha u školi i životu te mi pružile vlastitu pobjedu u osvajanju svijeta. Vjerujem da će te vještine i dalje biti ključne na mom putu i da ću nastaviti usvajati nove vještine kako bih bio još uspješniji u osvajanju svijeta i postizanju svojih snova i ciljeva.


Anđelo Semren, IX. razred
Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića Zabrišće