TROPLETOV LITERARNI NATJEČAJ – Ana Matošević, prvo mjesto u kategoriji osnovnih škola

TROPLETOV LITERARNI NATJEČAJ – Ana Matošević, prvo mjesto u kategoriji osnovnih škola

U narednim danima donijet ćemo najbolje radove Tropletova literarnoga natječaja za 2023. godinu. Krenut ćemo od petoga mjesta prema prvomu, a zatim donijeti i predgovor, odnosno pogovor dvojice recenzenata i članova prosudbenoga povjerenstva, književnika i sveučilišnih profesora Antuna Lučića i Marka Tokića.

Danas donosimo uradak Ane Matošević, učenice Osnovne škole „Ivan fra Frano Jukić“, Usora, koja je zauzela prvo mjesto.

VJEŠTINE USVAJAM I SVIJET OSVAJAM
Još od malena sam voljela mnogo toga znati, a i raditi. Sve me zanimalo. Za sve sam tražila objašnjenje. Bila sam bistrica. Kada sam dobijala obrazloženja, počela sam većinu toga primjenjivati u svom životu, ali sam ipak na prvo mjesto stavljala stvari koje najviše volim. Neke aktivnosti, hobiji i zanati nisu mi baš pošli za rukom, ali vrijedilo je sve isprobati.

Osim neuspjelih pokušaja, tu su oni koje i dan danas volim i zbog kojih se ni trunke ne kajem. To su pokušaji koji su mi, ne nadajući se, ipak pošli za rukom. Jedno od mojih dražih aktivnosti jest pjevanje. Pjevanjem se bavim još od malena. Uživam u slušanju i stvaranju tih predivnih zvukova, koji su melem za moje uši. Nakon dugo godina truda, počašćena sam pljeskom na mom nastupu, za koji sanjarim već duže vrijeme. Razveselio me i draž djece i odraslih kad sam pjevala. Bilo je kao u snu. Pisanje je prvo bio moj hobi, ali više nije. Sada je to nešto veće, na što sam se u potpunosti naviknula. Nešto što me umiruje i krijepi mi dušu. Sve osjećaje i misli prebacim na papir. Dosad sam osvojila dva prva mjesta, no ne radim ovo zbog slave ili zbog uspjeha, već zbog ljubavi koju osjećam kad pišem. Iako, mogu priznati, svi vole to moje pisanje. Moj sljedeći, takozvani, hobi je gluma. Znam da se želim baviti glumom kad odrastem, i radim na tome. Moji prvi nastupi bili su u školi. Neke pjesmice, igrokazi. No prvi pravi nastup je bio prije dvije godine. Imala sam malu ulogu, ali mi je značila kao cijeli svijet. Pošto im se svidio moj način glume, sljedeće godine sam dobila jednu od najvažnijih uloga. Potrudila sam se biti što bolja jer sam znala
da je to ili početak ili završetak moje karijere. Kada sam čula pohvale za našu izvedbu, podaren mi je cijeli svijet. Ne mogu opisati kakva je moja sreća tada bila. A sada, dame i gospodo, predstavljam vam tri draga hobija: crtanje, kuhanje i istraživanje. Iako nisu nešto čime bih se bavila, svejedno ih volim. Priznajem da nisam najbolja kuharica, daleko od toga, ali svakako, tata se veseli mojim kolačima, a mamu obraduje gotov ručak. Crtanje i kreativa su nešto posebno. Volim se izdvojiti u kutak sobe i nešto praviti, crtati ili slikati. Mogu reći da je moj najbolji rad slika Mona Lise. Istraživanjem sam se htjela baviti jer to doista volim, ali sam shvatila da to ipak nije za mene. Volim putovati, želim obići cijeli svijet i kao što rekoh, sve me zanima, pa tako i neotkrivena područja, predmeti i sve ostalo. Mislim da se mom tati jako svidjela ta ideja, već me htio voditi u Pariz. I zadnje, volim učiti. Možda zvuči suludo jer ih puno to ne voli, ali ja sam cvjetak izuzetak. Znate i sami dobro da me zanima svaki pojam, definicija ili nešto takvog tipa, pa mi uopće nije teško učiti. Naravno, takvi se vrlo sviđaju nastavnicima, dobivaju poene, ali, ja nekad stvarnooo znam biti naporna.

Sve ovo što sam nabrojala su stvari koje me usrećuju, bez kojih ne mogu. To su stvari zbog kojih me mnogo ljudi voli, ili ne… Ali svejedno, bila sam znatiželjna je li to stvarno tako, pa sam se uvjerila da jest. Znanje, trud i rad mogu donijeti samo pozitivne rezultate. Zato, vještine usvajam i svijet osvajam.


Ana Matošević, VII.a
Osnovna škola „Ivan fra Frano Jukić“