TROPLETOV LITERARNI NATJEČAJ 2024

Potičući ljubav prema materinskome jeziku, stvaralaštvo mladih i trajno zanimanje za pisanu riječ, Upravni odbor Hrvatske kulturne zajednice Troplet, u povodu svetkovine sv. Josipa, zaštitnika hrvatskoga naroda, očeva i naše Zajednice, objavljuje

NATJEČAJ

za najbolji neobjavljeni literarni rad učenika osnovnih i srednjih škola

Teme natječaja su sljedeće:

   ●  Za osnovne škole: Odgovornost i radost – put prema odrastanju

   ●  Za srednje škole: Sloboda i odgovornost – između prava i dužnosti

Temama natječaja želimo istražiti kako djeca i mladi percipiraju i na kreativan način tumače ključne životne vrijednosti smještene u kontekst suvremenoga svijeta i njegovih ponuda. Promišljanja kroz priče, pjesme ili eseje će nas potaknuti na razmišljanje i promoviranje dijaloga o važnosti odgovorna postupanja pred životnim izazovima s ciljem izgradnje zrele i cjelovite osobe.

Pravo sudjelovanja imaju učenice i učenici svih osnovnih i srednjih škola. Radovi, prozni ili poetski, moraju biti napisani na hrvatskome jeziku, sadržajno odgovarati temi natječaja i biti nadahnuti kršćanskim vrjednotama. Tekstovi radova trebaju biti napisani na računalu, u Word dokumentu na najviše tri stranice teksta. Učenici se na natječaj mogu prijaviti preko svojih škola ili samostalno. Pristigle radove će ocijeniti prosudbeno povjerenstvo priznatih stručnjaka. Po pet najboljih radova u obje kategorije dobit će pohvalnice, a  po tri najbolja rada i novčane nagrade:

Prvo mjesto: 200,00 KM

Drugo mjesto: 100,00 KM

Treće mjesto: 50,00 KM

Natječaj je otvoren od svetkovine sv. Josipa (19. ožujka 2024.) do blagdana sv. Josipa Radnika (1. svibnja 2024.).

Radove s obveznim osobnim podatcima (ime i prezime, adresa, telefon, mjesto, škola i razred) potrebno je poslati do 1. svibnja 2024. godine elektroničkom poštom na adresu [email protected].

Imena najuspjelijih autora bit će objavljena do 12. lipnja 2024. u tiskovnim i elektroničkim medijima te na internetskoj i facebook stranici HKZ Troplet. Cjelovite pobjedničke radove objavit ćemo na našoj stranici i u Zborniku izabranih radova s Natječaja.

Predstavljanje Zbornika izabranih radova te dodjela pohvalnica i nagrada će se prirediti na jesen u okviru Tropletovih dana kulture. Tropletovi dani kulture svake godine započinju oko spomendana kraljice Katarine, koji se obilježava 25. listopada.

Sve ostale informacije mogu se zatražiti na e-adresi: [email protected].

   Upravni odbor HKZ Troplet

  Miroslav Nikolić, predsjednik