VEČER POSVEĆENA PAPI BENEDIKTU XVI.

Hrvatska kulturna zajednica Troplet i ustanova Hrvatski dom Hercega Stjepana Kosače U Mostaru, 18. travnja 2024. godine u 19 sati priređuju Večer posvećenu papi Benediktu XVI. Ovo je jedna od manifestacija kojom Hrvatski dom H. S. Kosače obilježava 30 godina od kada djeluje pod ovim imenom.

U okviru programa će biti predstavljene dvije knjige Benedikta XVI. ŠTO JE KRŠĆANSTVO – Posljednji spisi i Benedikt XVI. – Učitelj vjere koju je priredio mr. Petar Marija Radelj.

O papi Benediktu i navedenim knjigama govoriti će mr. Petar Marija Radelj, dr. fra Tomislav Pervan i mons. dr. Ratko Perić, biskup u miru.

Nadnevak 18. travnja je izabran jer se 16. travnja navršava 97 godina od rođenja Benedikta XVI., a 19. travnja se navršava 19 godina od početka njegova papinskoga pontifikata.

——————————————————————————————————————

Joseph Ratzinger (Joseph Alois Ratzinger rođen je na Veliku subotu, 16. travnja 1927. godine u Marktlu na Innu u obitelji Josepha i Marije Ratzinger, djevojački Peintner). Kardinalska konklava izabrala  ga je za papu (265. po redu) 19. travnja 2005. godine.

O knjigama:

ŠTO JE KRŠĆANSTVO – Posljednji spisi

Što je kršćanstvo posljednja je knjiga pape Benedikta XVI. i njegova svojevrsna duhovna oporuka, za koju je izričito želio da se objavi nakon njegove smrti. Radi se o toploj i iskrenoj knjizi prepunoj mudrosti i proizašloj iz srca ovoga velikog teologa i učitelja vjere.

Vjeran Istini u ljubavi i s proročanskim uvidom u naše vrijeme, Benedikt XVI. upozorava na dominaciju pozitivističkoga razuma u službi tehnike i ekonomije kao i na radikalnu manipulaciju čovjekom u ime tolerancije, ističući da je jedina autentična protuteža svakomu obliku tiranije i netolerancije sâm Krist – i to Krist raspeti.(Verbum)

Benedikt XVI. Učitelj vjere

Petar Marija Radelj u ovoj sjajnoj biografskoj knjizi uvrštava izbor nekoliko važnih radova Benedikta XVI. koji na malom broju stranica otkrivaju duboku teološku i duhovnu misao; također i tekstove vrsnih znalaca – biskupa Ratka Perića, Stefana Ostera, Rudolfa Voderholzera i Athanasiusa Schneidera, nadbiskupa Georga Gänsweina, kardinala Gerharda Ludwiga Müllera (intervju) i Roberta Saraha, te drugih katoličkih pisaca koji su se pokazali sposobnima iskazati staložen i jasan pogled na bogatu ostavštinu Benedikta XVI. (Dario Čehić, Katolik.hr)

Pozivamo sve poštovatelje pape Benedikta XVI. na ovu večer promišljanja o nekim temeljnim temama kršćanstva, Božjoj ljubavi, milosrđu, odnosu kršćanstva i drugih religija, dijalogu kršćanstva i svijeta, moralnom relativizmu, euharistiji, teologiji i reformi liturgije, ulozi svećeništva, tragediji zlostavljanja, ljepoti prirode, vjeri i nadi i time još jednom odamo počast ovom velikom Papi.

Dobrodošli!