I. Ugrin: Kukuriku kurikulum

Sjeća li se itko ijedne reforme koju je provodila donedavna vlada Kukuriku koalicije s premijerom Zoranom Milanovićem na čelu?! Sve da se i hoćete sjetiti, teško će vam to poći za rukom. Ustvari, jedina reforma koju su SDP i njegovi saveznici HNS, HSU i IDS provodili protekle četiri godine bila je svjetonazorska, koju su nametali silom, mimo volje većine hrvatskog naroda.

Treba li vas podsjetiti kako im je i Ustavni sud, zbog nepoštovanja procedure, odnosno onemogućavanja sudjelovanja roditelja u procesu oblikovanja nastavnih sadržaja, prije tri godine ukinuo, po mišljenju velikog dijela javnosti, ideologizirajući, neznanstveni i protunaravni kurikulum zdravstvenog odgoja, a očitovanja koja su se potom provela u javnoj raspravi ni do danas nisu objavljena.

Po svemu sudeći, bliska su rezultatima prvog narodnog referenduma koji je 1. prosinca 2013. održan u Hrvatskoj na inicijativu Udruge “U imeobitelji”, kad su se građani, unatoč nesmiljenoj medijskoj protukampanji, gotovo dvotrećinski izjasnili za ustavnu zaštitu braka kao zajednice žene i muškarca.

Zoki i ekipa

I dok su nam tako Zoki i ekipa četiri godine nasilu pokušavali isprati mozak i savjest, oni su se i te kako dobro provodili i punili svoje trbuhe trošeći naše novce na bakanalije poput one u koju smo se ovih dana iz priloženog računa mogli zorno uvjeriti. Naime, Milanović i njegova tri ministra u jednom su dubrovačkom hotelu samo za jednu večeru, na kojoj su, istini za volju bili posluženi jastozi, škampi, zubaci i škarpine, a spiza se “zalijevala” ekskluzivnim Matuškovim dingačem, isprsili na kraju 6500 kuna. Dok mnogi u Hrvatskoj mogu samo sanjati toliku mjesečnu plaću, vrli salonski ljevičari nisu štedjeli kad su u pitanju skupe delicije.

I dok će priče poput ove nakon nekog vremena pasti u zaborav, bilo bi vrijeme da se konačno zaustavi još jedan njihov ideološki relikt za koji su također spiskali nemala proračunska sredstva, iako oni, naravno, kažu da nisu. Radi se o famoznoj cjelovitoj kurikularnoj reformi. Ispisane su nekom čudnom metodologijom na tri tisuće stranica, i to je jedini razlog koji opravdava angažiranje stotina djelatnika iz “neposredne proizvodnje” i utroška silnih milijuna kuna. Da je riječ o nelegitimnom i nelegalnom pothvatu svjedočio je ovih dana mr. Petar Marija Radelj, katolički teolog, s kojim je opširni intervju donio “Glas Koncila”.

Čudna strategija

“Milanovićeva je vlada pokrenula Strategiju znanosti, obrazovanja i tehnologije s nakanom da školstvo reformira, ali i da se u nj infiltrira sekularistička i dženderistička ideologija. Strategija se ne temelji na određivanju ciljeva odgoja i obrazovanja za životni vijek, nije plod društvenoga dijaloga ni konsenzusa o pitanjima od zajedničkoga interesa, nego nametanja jednoga svjetonazora. Njezina provedba nastavit će i produbiti prijepore i daljnju neslogu u društvu”, ističe Radelj i dodaje: “Kao da od posljedica Šuvarove reforme ništa nismo naučili, u ovu se srlja bez projekcija kako će se odraziti na gospodarstvo i društvo. Ni jedan objavljeni prijedlog ne prati troškovnik ni popis očekivanih koristi.”

Ako ste pomislili da su protiv cjelovite kurikularne reforme samo katolički teolozi, jer reforma pretvara konfesionalni vjeronauk u školama u nekakvu religijsku kulturu, onda pročitajte što je u razgovoru za “Glas Slavonije” izjavio Slobodan Prosperov Novak, ugledni hrvatski povjesničar književnosti, komparatist i teatrolog. “Ja bih gospodina doktora Jokića, inače samoproizvedenog reformatora hrvatskog školstva, vratio onima koji su ga izmislili. A svi znaju da je to bivši premijer Zoran Milanović! Doduše, nešto krivnje ima i Milanovićev nekadašnji posebni savjetnik Neven Budak, profesor srednjovjekovne povijesti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i pisac dokumenta koji je glavni kamen smutnje, a taj je opsežna i neprovediva Strategija znanosti, obrazovanja i tehnologije.

Koliko je Budak u svojoj struci ugledni znanstvenik, toliko je Jokić posve neugledan i posve nepripremljen za posao koji su mu povjerili. Taj mladi autor s jednim britanskim doktoratom ‘proslavio’ se kad je intervjuirao stotine zagrebačkih gimnazijalaca o vjeronauku, pa je o tome obranio doktorsku, zapravo statističku tezu, kojoj čini se da je jedini relevantni zaključak bio kako među mladim Hrvaticama i Hrvatima ima puno onih koji su pobrkali ideje državotvorstva i nacije s onima o crkvi i vjeri.”

Javna rasprava

Kako je u tijeku javna rasprava o Okviru nacionalnog kurikuluma, u koju se možete i osobno uključiti jer traje još do 27. svibnja, stajališta poput navedenih možete vidjeti bezbroj na stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja. Niz je akademika u svojim područjima osporio spornu reformu, međutim, u medijima ste mogli pročitati tek da će iz lektire biti izbačeni velikani poput oca hrvatske književnosti Marka Marulića. Zamislite što bi se dogodilo da Talijani slično postupe s Danteom ili Nijemci s Goetheom?!

Prevažna je ova tema, što su pokazali i uvijek prisutni, naručeni i zacijelo plaćeni aktivisti, koji su se kao Good inicijativa okupili prije mjesec dana na početku prvog po redu Aktualnog prijepodneva za ovu vladu u Saboru. Premijera Oreškovića i članove njegova kabineta dočekali su s porukama o tobožnjoj smrtonosnoj injekciji za cjelovitu kurikularnu reformu i strategiju obrazovanja, znanosti i tehnologije. Reforme u društvu su nam potrebne, no puno je bolje odcijepiti ovakvu kukuriku kurikul-reformu nego da nam buduće generacije naše djece postanu intelektualni i moralni pacijenti.