Studentski utorak – Tema: TRGOVANJE LJUDIMA I PROSJAČENJE

Studentski utorak – Tema: TRGOVANJE LJUDIMA I PROSJAČENJE

 

Ovaj utorak, 17. veljače, u sklopu „Studentskih utoraka“ koji zajedno organiziraju HKZ Troplet i Župa sv. Tome na Bijelom Brijegu održano je predavanje na temu „Trgovina ljudima i prosjačenje“. Predavanje je održao Branislav Ivanović, stručnjak za ovu oblast iz SIPA-e. Predavanje je bilo izuzetno interesantno, a moglo bi se reći i provokativno jer tjera čovjeka da se dobro zamisli o tome što se to dešava oko nas, pa i o svojim postupcima.

Iznijet je podatak da je trgovina ljudima, poslije trgovine oružjem i drogom, treći „najbolji business“ organiziranog kriminala na svjetskoj razini, gdje se ostvaruju enormne zarade. Trgovina ljudima na našem prostoru je postala značajna početkom proteklog rata, a posebno nakon dolaska međunarodnih snaga. U početku se to uglavnom odnosilo na seksualnu eksploataciju, a naknadno su se razvili i drugi oblici trgovine ljudima: prinudni rad, prinudno prosjačenje, trgovina ljudskim organima i slično. Zanimljivo je da su u početku žrtve bile uglavnom iz istočne Europe, najviše iz zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, a u današnje vrijeme su uglavnom s našeg prostora. Ciljane skupine su uglavnom mladi, posebno žene ali i djeca. Trgovina ljudima ostavlja strašne i trajne i psihičke i fizičke posljedice. Tome je, u početku, doprinosila i policija jer su žrtve tretirali kao kriminalce, a tek kasnije su shvatili da su oni žrtve i tako ih treba tretirati.

Posebna pojava u ovom kontekstu je prosjačenje. Procjenjuje se da u BiH ima oko 2000 profesionalnih prosjaka, najviše pripadnika romske manjine. Uglavnom se radi o prisilnom prosjačenju, često o iznajmljenoj djeci (oko 45%). Najviše je djece do 10 godina, koja na ulici provode između 5 i 24 sata. Moraju „zaraditi“ najmanje 50KM dnevno inače budu maltretirani i premlaćeni. Ovaj problem se može rješavati samo angažiranjem cjelokupne društvene zajednice, a svatko se treba zapitati da li davanjem novca takvim prosjacima na ulici pomaže njima ili organiziranom kriminalu.

Svrha ovih tribina je podizanje svjesnosti o ovom društvenom zlu. Moramo biti svjesni da se do događa ovdje i sada, među nama, da postoji opasnost da se to dogodi nama ili nekome nama bliskom. Posebna opasnost prijeti mladima i neiskusnima, a najviše djeci. Postoje visoko razrađene i sofisticirane metode privlačenja žrtava (nuđenje odlično plaćenog posla, zaljubljivanje u lijepe mladiće koji su u stvari igrači trgovaca ljudima, odvođenje u inozemstvo  i oduzimanje dokumenata, ucjene i slično). Posebnu pogodnost im pružaju društvene mreže (Facebook i slično) na kojima svoj plijen „prežaju“ različiti likovi od pedofila do trgovaca ljudima. U posljednje vrijem sve aktualnija je i krađa identiteta, a i to olakšavaju društvene mreže na kojima ljudi olako ostavljaju svoje osobne podatke.

HKZ Troplet će nastaviti s organiziranjem ovakvih predavanja, a sljedeće predavanje na istu temu će se održati u Župi sv. Ivana, ev. i ap., u Centru II.