TROPLET UPOZORAVA NA NEUSTAVNO DJELOVANJE FEDERALNOG MINISTARSTVA RADA I SOCIJALNE POLITIKE GLEDE PROGLAŠAVANJA NERADNIH DANA

TROPLET UPOZORAVA NA NEUSTAVNO DJELOVANJE FEDERALNOG MINISTARSTVA RADA I SOCIJALNE POLITIKE GLEDE PROGLAŠAVANJA NERADNIH DANA

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike (FMRSP) je 18. studenog izdalo je sljedeću obavijest: „FMRSP obavještava javnost da je Zakonom o proglašenju 25. novembra/studenog Danom državnosti Bosne i Hercegovine (“Službeni list RBiH”, broj 9/95), utvrđeno da na taj dan poslodavci, ustanove, organi uprave, kao i druge pravne osobe ne rade.“

HKZ Troplet ponovo upozorava na nezakonito postupanje FMRSP glede obilježavanja praznika i proglašavanja neradnih dana, koje traje još od vlasti Alijanse (2001. – 2003.). Takvo djelovanje je u suprotnosti s Ustavom BiH i Ustavom FBiH.

Naime, kada govorimo o praznicima, blagdanima i neradnim danima, treba naglasiti da su na području današnje Federacije BiH u trenutku stupanja na snagu Daytonskog sporazuma postojali različiti zakoni koji su tretirali tu materiju, koje je donijela RBiH (Zakon o praznicima (“Službeni list R BiH”, broj 2/92 i 13/94); Zakon o proglašenju 25. studenog Danom državnosti Bosne i Hercegovine (“Službeni list RBiH”, broj 9/95) i Zakon o proglašenju 1. ožujka Danom neovisnosti Bosne i Hercegovine (“Službeni list RBiH”, broj 9/95)) i koje je donijela HR HB (Zakon o blagdanima i neradnim danima Hrvatske Zajednice Herceg-Bosne („Narodni list HR HB, broj: 45/95)). Također su postojali zakoni koje je donijela RS.

Ustav BiH (Aneks IV Daytonskog sporazuma) a i Ustav Federacije BiH, u dijelu koji govori o kontinuitetu pravnih propisa, definiraju da svi zakoni RBiH i HR HB (i RS) koji su važili u trenutku kada je Ustav BiH stupio na snagu, ostaju na snazi do donošenja novog zakona koji tretira istu materiju. Kako nije donesen novi zakon o praznicima, blagdanima i neradnim danima, to znači da su svi gore navedeni zakoni na snazi, te da treba postupati u skladu s istima i slaviti svaki od dana spomenutih u tim zakonima, svaki na području na kojima su slavljeni. Napominjemo da se tako postupalo od potpisivanja Daytonskog sporazuma pa dok vlast nije preuzela Alijansa za promjene, i to nikome nije predstavljalo problem.

Svaki ministar je dužan štititi Ustav i postupati po važećim zakonima, pa tako i ministar FMRSP. On nema nikakvo pravo birati zakone koji mu se sviđaju i postupati po njima, a zanemarivati one koji mu nisu po volji. Sada imamo nedopustivu situaciju da se obilježavaju samo praznici po zakonima RBiH, a blagdani iz zakona HR HB su u potpunosti zanemareni, iako još uvijek jednako vrijede i jedni i drugi zakoni. Ovakvu selektivnu primjenu zakona vidimo kao još jedan način majorizacije Hrvata, u čemu su, na žalost, sudjelovali i sudjeluju i pojedini politički predstavnici Hrvata.

Načelno, nemamo ništa protiv slavljenja 25. studenog ili bilo kojeg drugog dana oko kojeg se dogovore politički zastupnici, ali kao legalisti tražimo da to bude u skladu s Ustavom i važećim zakonima. Stoga zahtijevamo od svih institucija u BiH a napose ministarstava koji provode zakone, te od političkih stranaka i političara, a posebno od političkih predstavnika Hrvata, da osiguraju da se i u ovoj oblasti poštuje Ustav i važeći zakoni i time sve više jača pravna država. Također pozivamo da se što prije donese novi zakon koji će regulirati ovu oblast i staviti stare zakone izvan snage.

HKZ TROPLET