Ilija Vincetić : Jesmo li, MI Hrvati u BiH, pristali na “život u političkom, vjerskim, kulturnim, identitetskim katakombama”??

 06. kolovoza 2015.godine objavio sam tekst koji ponovno aktualiziram, ponukan sramotnom šutnjom, kako medija tako i “politike”, takozvane “hrvatske politike” u BiH. Uznici koji čame po zatvorima, optuženi za (uglavnom) nepostojeće, izmišljene zločine, iz malicioznih pobuda, kao dio zločinačke osnovice u postizanju “političkih” ciljeva nepolitičkim sredstvima, kao nastavak (od međunarodne zajednice) prekinutog rata. Novoga “rata nevojnim sredstvima”, u kojemu su Hrvati iz BiH, pripadnici HVO-a, od 2000.godine, (pobjede Stjepana Mesića na predsjedničkim i komunista na parlamentarnim izborima u RH) postali “legitimna lovina”.

Preuzimanjem HDZ-a BiH od strane snaga koje su činjenicu “konstitutivnosti Hrvata u BiH” iskoristili kao sredstvo za uspostavu “de facto” despotije unutar hrvatskog “etničkog” korpusa i paralelne dekonstitucije unutar institucija zakonodavne, izvršne i sudbene vlasti. unutar područja ekonomske, vanjskopolitičke, fiskalne, sigurnosne, obrambene, unutarnje, kulturne, obrazovne i SVIH drugih područja politike. Hrvati u BiH nisu izgubili samo politički kolektivitet u BiH, nisu čak svedeni niti na status nacionalne manjine. Hrvati u BiH su danas “ETNIČKA SKUPINA”, amorfna masa u političkom pogledu, “moneta za potkusurivanje” u (neiskrenim, pokvarenim, prljavim) bošnjačko-srpskim “igrama”, bez političkog identiteta, bez jasno izraženog (legitimnog) nacionalnog interesa, zarobljenici “politike” svojih “elita”, koje su tehnologiju “vladanja sunarodnjacima” doveli do “potpune privatizacije” i instrumentaliziranja u cilju jednog jedinog, VLASTITOG interesa.

Danas, 25.godina nakon prljavog, Hrvatima u BiH nametnutog, neželjenog rata, na temelju projekta “Mini Haaga” koji forsiraju pojedina središta moći unutar “međunarodne zajednice”, obilato potpomognutog od svih Vlada Republike Hrvatske nakon 2000. godine, i SVIH Predsjednika RH nakon Franje Tuđmana.

Zašto pišem sve ovo?

12. srpnja 2016.godine pozvan sam, u svojstvu svjedoka obrane, svjedočiti u slučaju “tužiteljstvo za ratne zločine BiH protiv Mare Baotića, pripadnika HVO-a”, koji se skoro godinu dana nalazi u pritvoru. Kao svjedok događaja, osupnut sam malicioznom montažom opružnice, apsurdnošću “jednostranog” pristupa tužiteljstva, “sljepilom na dokaze “u prilog optuženika”!!

Zašto ovo govorim?

Tužiteljstvu su na raspolaganju proračunska sredstva države BiH, “stručna” i financijska potpora “neđunarodne zajednice”, neprincipijela, nepoštena i veleizdajnička “servilnost” Vlade Zorana Milanovića”, po ministru pravosuđa Orsatu Miljeniću i tadašnjem državnom odvjetniku Mladenu Bajiću.

Obrani nije na raspolaganju NITKO.

Niti institucje Federacije, niti države, niti hrvatskih udruga poput “HR H-B”!!

Nema organizirane političke potpore  u dijelu optužnice koja se odnosi na “kolektivnu krivnju”, nema stručnih timova, nema financijske potpore optuženicima koji nemaju vlastitih izvora i mogućnosti. Protiv mnogih optuženika, pored optužbi za kaznenu odgovornost, istaknuti su i odštetni zahtjevi imovinske naravi, blokirana im je imovina, uskraćena su (gotovo) sva STVARNA prava na učinkovitu obranu, a ona deklarativna samo potvrđuju svu farsičnost i politički apsurd.

No, najviše me boli izostanak volje suboraca, pa i suokrivljenih pomoći u obrani onih koji su “razapeti” ! Zanimanje za proces se svodi na traganje za informacijom “tko je procesuiran”? I reakciju:

-“Bogu hvala, nisam ja”!!

Jesmo li, MI Hrvati u BiH, pristali na “život u političkom, vjerskim, kulturnim, identitetskim katakombama”??

Ilija Vncetić/Hrvatsko nebo