PREDSTAVLJEN DOKUMENTARNI FILM „UZDOL 41“

PREDSTAVLJEN DOKUMENTARNI FILM „UZDOL 41“

U petak, 27. ožujka u velikoj dvorani HD H.S. Kosača, pred brojnim gledateljstvom, predstavljen je dokumentarni film „Uzdol 41“. Kao što je isticano u najavi – dva su glavna cilja predstavljanja: prvo, očuvati spomen na nevine žrtve i odati im počast, i drugo, svratiti pozornost svekolike javnosti na činjenicu da nitko nije odgovarao za stravični zločin koji se dogodio na Uzdolu. Ovo je jedan od brojnih zločina bez kazne, brojnih zločina nad Hrvatima u prošlom ratu za koje nitko nije odgovarao.

Ovim filmom se želi svjedočiti istina da je 41 osoba ubijena nevina, samo zato što su bili Hrvati i katolici. To što se želimo očuvati sjećanje na njihovu žrtvu ne znači da želimo mrziti, nego želimo na istini graditi proces pomirenja i praštanja. Ali da bi to bilo moguće, žrtve moraju naći svoj smiraj a počinitelje mora stići zaslužna kazna. To je temelj mira i pomirenja.

Posebno želimo ukazati ne strašnu činjenicu da nitko nije odgovarao za ovaj gnjusni zločin. Da parafraziram riječi sv. Pavla iz 2. poslanice Korinćanima, tražimo od svih da se odreknu sramotnoga prikrivanja, jer mi ne nastupamo lukavo niti izopačujemo činjenice, nego se objavljivanjem istine preporučujemo svakoj savjesti ljudskoj! I savjesti glavnog tužitelja BiH (Goran Salihović), i savjesti glavnog haškog tužitelja (Serge Brammertz) koji izgleda nikada nisu ni čuli za ovaj zločin.

Kada nam je don Miljenko predložio da zajednički organiziramo predstavljanje filma „Uzdol 41“, prihvatili smo to sa zadovoljstvom, jer se to poklapa s programskim ciljevima djelovanja HKZ Troplet. HKZ Troplet nastoji promovirati i braniti istinske nacionalne interese Hrvata. Ispravljanje nanesene nepravde nekažnjavanja zločina nad Hrvatima je svakako jedan od nacionalnih interesa. HKZ Troplet će i dalje raditi na promicanju nacionalnih interesa i očuvanju cjelovitog identiteta hrvatskog naroda te pozivamo sve da nam se pridruže.

Poveznica:

http://www.rama-prozor.info/clanak/foto-u-mostaru-odrzana-promocija-filma-quotuzdol-41-quot/12399