Za njemačke biskupe Martin Luther je bio ‘učitelj vjere’

M. Luter na saslušanju pred papinskim legatom u Augsburgu u listopadu 1518.

Njemački katolički biskupi su pohvalili Martina Luthera kao “svjedoka Evanđelja i učitelja vjere“, te pozvali na čvršće odnose s protestantima.

U izvješću na 206 stranica, “Reformacija u ekumenskoj perspektivi”, biskup Gerhard Feige iz Magdeburga, predsjednik ekumenskog povjerenstva pri Njemačkoj biskupskoj konferenciji izjavio je:

Povijest Reformacije naišla je na promjenjivi prijem u Katoličkoj Crkvi, pri čemu su događanja i protagonisti u njemu dugo vremena gledani u negativnom, pogrdnom svjetlu.

Dok se rane još i danas osjećaju, zadovoljavajuće je što je katolička teologija u međuvremenu uspjela trijezno promišljati događaje iz 16. stoljeća.

Izvješće je objavljeno ovog tjedna na stranicama Njemačke biskupske konferencije.

Biskup Feige je dodao kako će se o “povijesti i posljedicama” Reformacije raspravljati tijekom nadolazeće 500. obljetnice, te dodao kako postoji konsenzus oko toga da su prethodne međusobne osude danas nevažeće.

Martin Lazar, glasnogovornik biskupije u Magdeburgu je izjavio za Catholic News Service kako Reformacija još uvijek izaziva napetosti u Njemačkoj, naročito “uvjerski razdvojenim obiteljima“.

U izvješću biskupa rečeno je:

Katolička Crkva može prepoznati i danas ono što je važno u Reformaciji – naime, da je Sveto pismo središte i standard sveukupnog kršćanskog života.

Povezan s tim je i temeljni uvid Martina Luthera kako je u Evanđelju proglašena Božja samoobjava u Isusu Kristu radi spasenja ljudi- po kojoj je Isus Krist središte Svetog pisma i jedini posrednik.

Iako je Luther bio ekskomuniciran od pape Lava X. u siječnju 1521., te progonjen od strane Svetog Rimskog cara Karla V., njemački biskupi opisuju Luthera kao “vjerskog vodiča, svjedoka Evanđelja i učitelja vjere“, čiji “napori usmjereni na obnovu pokajanja i obraćenja” nisu naišli na “odgovarajući odjek” u Rimu.

Izvor