KRAH CIVILIZACIJE: U Belgiji provedena prva eutanazija maloljetnika

Foto; Thinkstock

Belgija – jedina država koja dopušta potpomognuto usmrćivanje djece sve dobi, zabilježila prvi slučaj eutanazije maloljetnika

Eutanazija maloljetnika provedena je u Belgiji, što je prvi slučaj primjene pravila koje je ta država usvojila 2014. kako bi dopustila liječnički potpomognutu smrt djeci svih godina, rekao je u subotu predsjednik državnog odbora za eutanaziju.

Predsjednik odbora Wim Distelmans napisao je u priopćenju kako je o prvom takvom slučaju njegovom odboru prošlog tjedna javio lokalni liječnik. Maloljetna osoba bila je u kritičnom stanju, no nije poznato više informacija.

Belgija je eutanaziju legalizirala 2002., te je dvije godine prepravljala pravila kako bi ju omogućila i maloljetnicima u teškim medicinskim situacijama.

To je jedina država na svijetu koja dopušta eutanaziju maloljetnicima svih dobi, dok u susjednoj Nizozemskoj oni trebaju imati barem dvanaest godina.

Između 2003. i 2013. u Belgiji je eutanazirano gotovo 8752 ljudi, prenosi državni odbor za kontrolu eutanazije.

Podsjećamo, kritičari zakona o dječjoj eutanaziji upozoravali su prije donošenja spornog zakona u Belgiji da se navedeni zakon za odrasle u Belgiji već zloupotrebljava i da je izmakao kontroli. Primjerice, tadašnje studije koje se odnose na zakon o eutanaziji u Belgiji otkrile su da se 32 posto slučajeva eutanazije izvodilo bez zahtjeva pacijenta, dok se u belgijskoj pokrajini Flandriji događalo 47 posto neprijavljenih slučajeva liječnički potpomognute smrti.

U isto doba, Parlamentarna skupština Vijeća Europe oštro je osudila proces ozakonjenja dječje eutanazije u Belgiji, te se deklaracijom pokušalo spriječiti donošenje zakona. U Deklaraciji je pisalo kako se na taj način „izdaje najranjiviju djecu u Belgiji prihvaćajući da njihovi životi ne mogu više nikada imati nikakvu prirođenu vrijednost ili cijenu te da trebaju umrijeti. Također se pogrešno prepostavlja da su djeca sposobna dati odgovarajući informirani pristanak na eutanaziju i da mogu razumijeti teško značenje i složene posljedice povezane s takvom odlukom“.

Izvor: ovdje