Vučić se boji odlaska Angele Merkel – zašto?

Piše: Petar Horvatić –
Foto: fah

Nakon loših rezultata CDU-a na više pokrajinskih izbora u Njemačkoj, premijer Srbije Vučić ocjenjuje da bi odlazak Angele Merkel s vlasti značio „kraj Europe kakvu znamo“.

Što bi smjena u Berlinu mogla značiti za Srbiju?

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji je više puta do sada izrazio svoju podršku politici Angele Merkel, prije svega imigrantskoj politici, izrazio je bojazan da bi kraj vlasti njemačke kancelarke iduće godine bio „kraj Europe kakvu znamo“. Vučić je istaknuo: “Nama na Balkanu bio bi to poseban hendikep jer imali smo svi ovdje istu adresu i nekoga tko će nas pozvati i pomoći. A tko će nas pozvati ako se odnosi u Europi promijene?“

Nakon loših rezultata njemačke Kršćansko-demokratske unije (CDU) na pokrajinskim izborima, Vučić je primijetio da se tome mnogi vesele, ali da se on ne želi radovati „jer nas je Angela Merkel spasila sukoba i nemira kad je počela kriza s migrantima i kada se ovdje prijetilo sankcijama“. Vučić je naglasio da on jest lojalan Merkelovoj, ali da je to mnogo više pitanje razuma, nego lojalnosti. „Ona je mnogo uložila u Europu, oni imaju suficit veći nego sve druge zemlje Unije, oni su najjača zemlja u Europi, to jednostavno nije za uspoređivanje. A što se nekome ljulja vlast, ne znači uvijek da će se završiti gubitkom izbora“, zaključio je premijer Srbije.

Izjave lojalnosti Angeli Merkel, koje su se često čule od premijera Aleksandra Vučića, trebalo bi promatrati u svjetlu tajminga, napominje Bojan Al Pinto Brkić iz Foruma za međunardone odnose. „U povijesti Europe imamo slučajeva da su neke politike bile realizirane zahvaljujući jakim, personalnim vezama. Međutim, Angela Merkel je u tom smislu na zalasku svoje političke karijere, što zbog godina života, što zbog godina na funkciji, i rekao bih da je prilično originalno, da tako kažem, stavljati se sada u poziciju nekih osobnih odnosa s njemačkom kancelarkom uoči parlamentarnih izbora u Njemačkoj – i imajući u vidu da njezina pozicija u njemačkom društvu nije toliko jaka kao prije nekoliko godina.“

U svakom slučaju, premijer Vučić boji se da bi mogao izgubiti jakog zaštitnika u nastojanjima Srbije za članstvo u EU. I više je nego jasno da je Angela Merkel i njemačka vlada vršila neku vrstu pritiska na pojedine zemlje EU koje su imale primjedbe na politiku Srbije na njenom putu prema EU. Ponajprije, to se odnosi na Hrvatsku i famozno poglavlje 23., i perspektivnu Vladu Rumunjske koja je uložila ozbiljan prigovor zbog nepoštivanja Srbije oko preuzetih obveza naspram rumunjske nacionalne manjine.

Izvor: narod.hr/dw.com