Argentinskom biskupu prijeti progon zbog osude ‘kulture bludništva’

Katolički nadbiskup argentinskog grada La Plata je pod istragom policije zbog “diskriminacije” jer je osudio moderno prihvaćanje seksualnog promiskuiteta i “neprirodnih” zajednica.

Nadbiskup Héctor Aguer se našao na udaru argentinskog Tajništva za ljudska prava, a možda mu slijedi i optužnica vladinog Nacionalnog instituta za borbu protiv diskriminacije, ksenofobije i rasizma (INADI) – i to zato što je javno pisao kako je u modernom društvu kultura promiskuiteta “banalna”, “životinjska” i “infantilna”.

U nedavnom članku pisanom za El Dia, novine u La Plata, Aguer je sa žaljenjem konstatirao kako se čin “tjelesne kopulacija izvan braka pretvorio u nešto trivijalno, uobičajeno i nebitno“.

Za mene je to ‘porok’, jer rječnik definira ‘bludnika’ kao ‘onog koji ima porok bludništva“, piše Aguer. To bi se odnosilo na njega ili nju iako u principu, ovih dana “jednakost spolova” dopušta druge, neprirodne kombinacije.”

Imajući na umu da riječ “blud” nije više u uporabi upravo zato što se više ne uzima ozbiljno kao porok, Aguer žestoko kritizira veličanje seksualnog promiskuiteta slavnih osoba u kulturi zabave, što dovodi ljude do prihvaćanja izvanbračnih odnosa kao da nema nikakvih posljedica.

Skandal tj. sablazan, kako se to nekad zvalo: odnosno poticanje drugih na zlo, postaje još gore kada se devijantno ponašanje promovira kao moda“, piše Aguer. “Loši primjeri se šire, fasciniraju, a ono što je nenormalno postepeno može prvo postati nešto poželjno, pa onda moralno neutralno, i na kraju normalno. ‘Svatko to radi’ je slogan“.

Aguer u svom članku predviđa kako bi zbog svoje izjave mogao upasti u nevolje s vlastima, ističući pri kraju tekta “Ne mogu prestati naviještati istinu, koliko god to moglo smetati INADI, ako saznaju.”

Nadbiskupove slutnje su se pokazale točne. Ubrzo nakon intervjua, Argentinska homoseksualna zajednica (CHA) je izjavila da planira prijaviti nadbiskupa kod INADI zbog “poticanja homofobije”.

U razgovoru za list La Nacion, argentinski tajnik za ljudska prava Claudio Avruj je već izjavio da je stajalište nadbiskupa “autoritarno, diskriminirajuće, i predstavlja najtvrđe usmjereno krilo [Crkve]. Ono zaslužuju odbacivanje svih nas. … Pitanje slobode, slobodnog izbora, rodnog identiteta zaslužuje temeljno poštovanje, priznanje i puno pažnje, a ne ovako žestok napad.

Izvor blizak nadbiskupu, međutim, rekao je za La Nacion da su reakcija vjernika bile posve suprotne. “Mnogi su mu čestitali na hrabrosti zbog svega što je rekao.

Katolička Crkva uči da je spolni odnos izvan braka smrtni grijeh; to jest, grijeh koji uzrokuje gubitak posvetne milosti Božje i dovodi do vječnog prokletstva, ako ne dođe do pokajanja i traženja oproštenja prije smrti.

Katekizam Katoličke Crkve govori u stavku 2353 da se blud “teško protivi dostojanstvu osobâ i ljudske spolnosti koja je prirodno usmjerena bilo dobru supruznika bilo rađanju i odgoju djece. Osim toga to je teška sablazan kad se time kvare mladi“.

Katekizam također citira Sveto Pismo ovim riječima: “Unaprijed vam kažem, kao što vam već, rekoh: koji takvo što čine, kraljevstva Božjega neće baštiniti.” (Gal 5, 21)

Izvor