U okviru Tropletovih dana kulture 2016 večeras je u Galeriji kraljice Katarine Kosače u HDHS Kosača održana javna tribina na temu „Totalitarizmi – percepcija i nasljeđe“ na kojoj u govorili prof. dr. Ugo Vlaisavljević, prof. dr. Mladen Ančić i prof. dr. Ivo Lučić.

U okviru  Tropletovih dana kulture 2016 večeras je u Galeriji kraljice Katarine Kosače u HDHS Kosača   održana javna tribina na temu „Totalitarizmi – percepcija i nasljeđe“ na kojoj u govorili prof. dr. Ugo Vlaisavljević, prof. dr. Mladen Ančić i prof. dr. Ivo Lučić.

Miroslav Nikolić, u ime Upravnog odbora HKZ Troplet naglasio je kako Troplet redovito obilježava Dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima poštujući na taj način međunarodne obveze i Rezoluciju Europskog parlamenta.  Nikolić je kazao kako je suočavanja s nasljeđenjem totalitarnih režima  jedan od preduvjeta da se izbjegnu takvi zločini u budućnosti.

Vlaisavljević: Suština totalitarizama figura

Ugo Vlaisavljević, profesor sarajevskog sveučilišta, filozof i publicist, na početku je rekao kako ga  raduje puna dvorana galerije u Kosači napominjući „kako se to u Sarajevu ne bi moglo dogoditi posebno ne povodom ovakve teme tribine“.

Vlaisavljević smatra kako se totalitarizmi zasnivaju na dubokoj nostalgiji što se jasno pokazalo i u postmoderni upozorivši na pojam figure.

„Suština totalitarizma je  figura u diskursu, amblem, reljef kao simbol nostalgije. U postmoderni se osjeća duboka nostalgija iz koje proizlazi prazan prostor i niz praznih mjesta između vođa i intelektualaca“, rekao je Vlaisavljević.

Mladen Aničić kazao je  kako režimi koje danas tretiramo kao totalitarne nisu do kraja takva jer do kraja nisu uspjeli .

„Režimi koje  tretiramo kao totalitarne nisu do kraja takvi budući da nisu uspjeli. U suprotnom, imali bi potpuno kontrolu na svima ali ipak u svima društvima uvijek postoji alternativni narativ koji odražava potencijalnu prijetnju i mogućnost svrgavanja režima“; rekao je Ančić.

Ančić: Tranzicija još uvijek nije počela

Ančić proces tranzicije vidi kao razdoblje u kom je trebalo doći do jasnog suočavanja s totalitarizmima i „varijacijama“ na iste.

„ Nakon pada totalitarnog režima prošlo je 25 godina međutim čini mi se kako tranzicija na ovim prostorima još uvijek nije počela.“, kazao je Ančić.

Uzrok takvom društveno – političkom stanju vidi u akademskoj zajednici i „kontroliranim intelektualcima“.

„Najtvrđa jezgra starih sustava su kontrolirani intelektualci i akademska zajednica. Tranzicija u kontekstu javnog djelovanja i intelektualaca ne postoji.“, rekao je Ančić.

Smatra kako je totalitarni sustav proizveo svoje intelektualce koji su aktivno sudjelovali u svim procesima stvaranja tih režima i njihovog djelovanja u punom i najširem  kapacitetu i kontekstu.

„ Akademska zajednica i intelektualaci koje su režimi proizvodili danas strahuju  i zaziru od bilo kakvih promjena a svaku promjenu vide kao svojevrsni prekšaj društvenih konvecija.“

Akademska zajednica jezgra režima

Ančić intelektualce i akademsku zajednicu smatra ideološkom jezgrom svrgnutih režima.

„ Akademska zajednica još uvijek je tvrda ideološka jezgra svrgnutih režima. Primjerice, izbor dekana Filozofskog fakulteta u Zagrebu to uvijek iznova potvrdi. Onima koji ga biraju presudan je njegov odnos s aktualnom vlašću ma kakva ta vlast bila.“ , zaključio je Ančić.

Lučić: Stanje slično onom prije 70 godina

Ivo Lućić svoje je izlaganje na tribini povezao s aktualnom političkom situacijom u Stocu.

„ Krajem 1946. godine u Ljubuškom okružni komitet pisao je kako se narod u tom mjestu popravio. Na izborima su bivale dvije kutije, jedna prava i druga „crna“ iz koje su se listići pri kraju ubacivali u ovu „ispravnu“ što je kršenje demokracije i određeno nasilje“, rekao je Lučić.

Smatra kako stanje prije 70 godina možemo po određenim parametrima uspoređivati s današnjim.

„ Izvješće o tom „kako se narod popravio“ tada je značilo da su preostali šutjeli a svi oni koji su bili na bilo koji način „opasni po režim“ likdvirali su se, fizički, politički i društveno. Danas, u 2016., grupa „uglednika“ na listopadskim lokalnim izborima u Stocu pretuče dvojicu ljudi, ošteti i otuđi izborni materijal a sve one koji na to ukažu prokaže kao „državne neprijatelje „ i fašište“, zaključio je Lučić.

Iz HKZ Troplet su naglasili da će i dalje nastojati promovirati ideje o potrebi suočavanja s nasljeđem totalitarnih režima i ispunjavanjem prihvaćenih međunarodnih obveza u smislu rezolucije br. 1096 o „Mjerama za demontiranje naslijeđa bivših komunističkih totalitarnih režima“ od 27. lipnja 1996., kao i rezolucije 1481 o „Neophodnosti međunarodne osude zločina totalitarnih komunističkih režima“ od 25. siječnja 2006. godine.

Dnevnik.ba/Troplet