Remembrance Day

 

Groblja u povodu Dana sjećanja s makovim cvijećem ispred Westminster Abbey u Londonu, snimio: Silvije Tomašević

 

U Velikoj Britaniji, ali i u zemljama Commonwealtha, te u nekim europskim državama (Francuska, Belgija…), 11. studenoga se obilježava Remembrance Day, odnosno Dan sjećanja na završetak Prvog svjetskog rata 1918. U cijeloj Velikoj Britaniji održavaju se komemoracije. U svijetu ima još malo osoba koje su sudjelovale u Prvom svjetskom ratu, ali Remembrance Day nije samo u njihovu spomen, već i u spomen na sve ratnike u ratovima koji su slijedili.

Trubač svira „The Last Post“ (https://www.youtube.com/watch?v=McCDWYgVyps) nakon čega se sa dvije minute šutnje odaje počast, a onda ponovno trubač svira „Reveille“ (https://www.youtube.com/watch?v=83ozOX9l7M8).

Najvažnija svečanost se održava u Whitehallu, u središtu Londona, gdje se kraljica, premijer ili premijerka, te ostali političari susreću s veteranima i polažu vijenac cvijeća maka na spomenik Kenotaf, riječ grčkog podrijetla a znači „prazan grob“.

Zašto se na Dan sjećanja nosi cvijet maka? Kanadski vojni liječnik, John McCrae (1872.-1918.), napisao je pjesmu „In Flanders Fields“ iz koje je „izvučen“ mak. Na poljima Flandrije, na kojima su vođene krvave bitke, cvatu makovi. Njihova crvena boja je pravi simbol prolivene krvi u rovovima. Francuska žena, Madame Anna E Guérin, proširila je upotrebu makova cvijeta na Dan sjećanja. Umjetni crveni cvijet maka poklanja se danas u Londonu i u drugim britanskim gradovima, te ga se nosi u zapečku.

Dan sjećanja se ovdje u Londonu obilježava dostojanstveno. Zašto se u Hrvatskoj i na Dan sjećanja na branitelje trebaju voditi polemike, osuđivati, etiketirati… S dostojanstvom i šutnjom, a ne s beskrajnim govorancijama, a još manje sa svađama, se odaje počast.  

http://blog.vecernji.hr/