Dok EU donosi rezoluciju protiv ruskih medija, kako to da su Larry King i mnogi drugi slobodu medija potražili upravo u Rusiji?

Foto: Facebook

Zastupnici Europskog parlamenta izglasali su usvajanje rezolucije neobvezujućeg karaktera o borbi protiv ruskih medija, a kao “najopasniji” su navedeni agencija Sputnik i televizijski kanal Russia Today.

Glasovanje je bilo podijeljeno. Od 691 zastupnika koliko je sudjelovalo u glasovanju, dokument su podržala njih 304, protiv rezolucije je glasovalo 179, a suzdržanih je 208. U rezoluciji naslovljenoj kao “Strateška komunikacija EU u obrani od propagande trećih strana”, koju je inicirala poljska zastupnica Anna Fotyga, stoji da Rusija navodno financira oporbene političke snage i organizacije u državama EU, koristi bilateralnu suradnju da bi podijelila zemlje članice EU. U rezoluciji su kao glavne informativne prijetnje po Europsku uniju i njezine partnere u istočnoj Europi označeni agencija Sputnik, televizijska postaja Russia Today , zaklada “Ruski mir” i agencija ruskog Ministarstva vanjskih poslova “Rossotrudničestvo”, prenose RIA Novosti.

Moskva prema Europskoj uniji vodi “neprijateljsku propagandu”, stoji u tekstu, a borbu protiv Rusije autori dokumenta izjednačavaju po važnosti s borbom protiv takozvane “Islamske države” i pozivaju Europsku komisiju i države EU da dodatno financiraju projekte kontra propagande. Ranije je europski portal EU Observer prenio da bi u tu svrhu mogao osigurati proračun od milijun eura.

Rezoluciju su još prije glasovanja kritizirali neki europarlamentarci. Španjolac Javier Couso je rekao kako je neodgovorno stavljati u isti koš Rusiju i “Islamsku državu”.

“U nekim slučajevima je antiruska paranoja nevjerojatna. Jučer je Europski parlament odobrio ‘rezoluciju’ kojom se EU suprotstavlja propagandi trećih entiteta. Ovaj dokument je pun raznih fobija, laži i mitova o Rusiji koji se danas aktivno promiču u EU. Njegova filozofija se temelji da izjednačavanju propagandnog rata kojeg Kremlj navodno vodi protiv Zapada s metodama propagandista terorističke organizacije Islamske države, što je simptom duševne bolesti”, rekla je glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova.

Podsjetimo da za medijsku kuću Russia Today, između ostalih, od 2013. radi i poznati američki novinar Larry King, koji je desetljeća proveo u američkoj medijskoj mašineriji CNN.

On je prilikom prelaska u RT rekao: “Da mi je netko prije nekoliko desetljeća rekao da ću zbog slobode izražavanja morati raditi u Rusiji, rekao bih mu da je lud!”

Nešto slično je izjavio i Edward Snowden, koji je isto zbog ugroze temeljnih prava slobode izražavanja dobio azil u Rusiji.

U Hrvatskoj slobodno djeluje veliki broj zapadnih zaklada, financiranih medija, agencija i nevladinih udruga koje često gotovo otvoreno rade protiv Hrvatske, ali niti jedna nije iz Rusije.

Cijeli tekst možete pročitati ovdje.

Izvor: narod.hr/altermainstreaminfo.com.hr

Piše: Petar Horvatić