Učitavanje događaja

« Svi događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

11.6. Pet – Srce Isusovo, Barnaba, ap., Borna  

11 lipnja

Presveto Srce Isusovo (treći petak nakon Duhova)

Blagdan Srca Isusova po kalendaru je uvijek u treći petak poslije Duhova, a naredni dan, u subotu, blagdan je Srca Marijina. Sv. Margareta Marija imala je u 17. st. nekoliko viđenja Srca Isusova. U jednom od posljednjih, koje se obično zove “veliko ukazanje”, Isus daje nalog za uvođenje blagdana Srca Isusova.

8. lipnja Presveto Srce Isusovo – 'Isuse blaga i ponizna srca, učini srce  moje po srcu svome!' – narod.hr

Na svršetku poruke Isus obećava  nagradu svima onima koji budu svetkovali blagdan njegova Srca: (1) Dat ću im sve milosti koje su im potrebne u njihovu staležu; (2) Unijet ću mir u njihove obitelji; (3) Tješit ću ih u svim njihovim patnjama; (4) Bit ću im sigurno utočište za života, a osobito na času smrti; (5) Izlit ću obilje blagoslova na sve njihove pothvate; (6) Grješnici će naći u mome Srcu izvor i beskrajno more milosrđa; (7) Mlake će duše postati revne; (8)  Revne će se duše uzdići do velike savršenosti; (9) Blagoslovit ću i kuće gdje bude izložena i čašćena slika moga Presvetog Srca; (10) Svećenicima ću dati dar da taknu i najtvrdokornija srca; (11) Imena onih koji budu širili ovu pobožnost bit će upisana u mome Srcu i neće se nikada izbrisati i (12)  Svima koji se budu pričestili na prvi petak tijekom devet mjeseci uzastopce obećavam milost pokore na samrti: oni neće umrijeti u mojoj nemilosti ni bez sakramenata. Svim štovateljima moje će Srce biti sigurno utočište u posljednjemu času.

Nakon što se blagdan Srca Isusova brzo proširio po mnogim biskupijama svijeta i vidjevši velike duhovne koristi od njegovog slavljenja, papa Pio IX. posebnim je dekretom odredio da se blagdan službeno slavi u cijeloj Katoličkoj Crkvi. Pobožnost Presvetom Srcu Isusovu istaknuto je obilježje suvremenoga katoličanstva. Srce je postalo simbolom uzvišene Kristove ljubavi uglavnom u europskoj civilizaciji.

Patron župe: BOSANSKI ŠAMAC, BRČKO, CRNAČ (Š. Brijeg), ČAJDRAŠ (Zenica), ČELJEVO – VIŠIĆI (Čapljina), DOBOJ, GLAVICE (Bugojno), SARAJEVO  – KATEDRALA, KONGORA (Tomislavgrad), NOVO SELO (B. Brod), OBRI (Jablanica), PEĆINE (N. Travnik), POTOCI – Mostar, PROZOR – RAMA, STUDENCI (Ljubuški), ŠIPOVAČA – VOJNIĆI (Vitina/Ljubuški), ŠURKOVAC (Petričevac), ZVORNIK

Detalji

Datum:
11 lipnja