Učitavanje događaja

« Svi događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

14.1. Pet – Feliks iz Nole, Srećko, Rajko, Makrina

14 siječnja

Sveti Felix iz Nole, mučenik (III.st.)

Felix, hrvatski Srećko, treće je po redu najčešće ime među svecima. Felix iz Nole sasvim je sigurno jedan od poznatijih, pa su ga u starome vijeku uvelike častili.
Rođen je početkom III. stoljeća u Noli, mjestu istočno od Napulja u Italiji. Njegov grob i nad njim podignuta crkva već su u V. stoljeću postali pravi hodočasnički kraj. Navodno su među njegove štovatelje ubrajao i papa Damaz (305.-384.).

Felix je bio zarana posvećen za svećenika, pa je postao bliski prijatelj mjesnoga biskupa Maksima. U vrijeme okrutnoga Decijevoga progona biskup Maksim je, tada već u godinama, pobjegao u brda, dok se Felix hrabro skrbio za vjernike, koji su bili bez vodstva. No, Decijevi ljudi uzeli su Felixa na oko, uhvatili ga i zatvorili i na kraju mučili, ali ga je anđeo na čudesan način, bas kao i apostola Petra, oslobodio okova, pa je Felix potražio ostarjeloga biskupa i njegovao ga. Progoni nisu prestali te je Felix čitavo vrijeme nesebično skrbio za vjernike, poučavao ih i hrabrio.

Još je jednom bio na čudesan način izbavljen od progonitelja: skriven u bačvi, čekao je šest mjeseci na prestanak progona, nakon čega se vratio u mjesto. Biskup Maksim je u međuvremenu bio umro, te su na njegovo mjesto izabrali Felixa. Tu je biskupsku čast on, međutim, odbio, pa se kao običan svećenik nastavio posvećivati pastoralnome radu.
Posljednje godine života proveo je u askezi, kao seljak obrađivao zemlju i sav se razdao za druge.

Iz spisa Paolina iz Nole, poznato nam je i toliko o njegovoj smrti; kako je i opet uhvaćen, mučen i ubijen od vlastitih učenika, šiljastim pisaljkama. Ime je latinskoga porijekla, a znaci: sretan, blažen, također i plodan, uspješan. Štiti od bolesti: očiju, krivoga zaklinjanja i krivoga svjedočenja, laži; zaštitnik je i domaćih životinja.

Detalji

Datum:
14 siječnja