Učitavanje događaja

« Svi događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

14.9. Uto – Uzvišenje svetog križa, Višeslav, Slavko; Patron: BISTRICA (Žepče), BOSANSKA DUBICA, JELAŠKE (Zavidovići), KLOPČE (Zenica), MOSTAR – brdo Hum (buduća crkva)

14 rujna

Uzvišenje svetoga Križa

Blagdan govori o križu na kojem je bio raspet i umro Isus Krist. Ovo strašno oruđe smrti, već je u apostolskom vremenu postalo simbolom Kristove muke i samoga Krista, te je i danas najopćenitiji kršćanski znak. Za sve kršćane, križ Kristov simbol je spasenja. Križ je mjesto pobjede, a ne poraza. Križ je izvor života, a ne smrti.

UZVIŠENJE SVETOGA KRIŽA | Kuća susreta Tabor

Događaj “Uzvišenja” svetoga Križa opisan je predajom i legendom. Na Kalvariji je 14. rujna 320. otkriven Isusov grob i ostaci njegova križa. Na tim mjestima car Konstantin podiže dvije velike bazilike: Kristova uskrsnuća i Kristova groba. Završene su i svečano posvećene 13. rujna 335. Sljedećega dana, 14. rujna, u novoj bazilici Kristova groba prvi put su pred vjernicima “uzvišene” i pokazane relikvije (ostaci) Kristova križa i javno čašćene. Otada taj nadnevak postaje u Jeruzalemu svakogodišnjim blagdanom, a tijekom stoljeća proširuje se po cijelom kršćanskom svijetu i ustaljuje u kalendaru.

Ovo je i dan franjevačke redodržave Bosne Srebrene, odnosno franjevačke provincije Uzvišenja svetoga Križa.

15 GODINA ŽUPE SV. KRIŽA U BISTRICI KOD ŽEPČA | Katolička tiskovna agencija - KTA BK BiH  Novinarstvo!!!: Drevna i uništena župa Dubica - uzdizanje iz pepela?

Patron: BISTRICA (Žepče),                                    BOSANSKA DUBICA,

ŽUPA JELAŠKE PROSLAVILA PATRON | Katolička tiskovna agencija - KTA BK BiH  Dominikanci - 40. obljetnica župe Klopče pokraj Zenice

JELAŠKE (Zavidovići),                                           KLOPČE (Zenica),

Mostar: KRIŽNI PUT UZ HUM, 2017. | Biskupije Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan

MOSTAR – brdo Hum (buduća crkva)

Detalji

Datum:
14 rujna