Učitavanje događaja

« Svi događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

21.9. Čet – Matej, ap. i ev., Mate, Matea, Debora: patron župe Rudnik/Orlac u Mostaru

21 rujna

Sveti Matej, apostol i evanđelist

Sveti Matej, apostol i evanđelist – Vjera i djela

Sveti Matej rodio se u Kafarnaumu oko 5. godine. Prema Evanđeljima sin Alfejev, zvan i Levi, Galilejac, carinik iz Kafarnauma, na području Heroda Antipe, ugostio je u svojoj kući Isusa i nakon tog susreta pridružio se njegovim apostolima. Autor je Matejeva evanđelja, sastavljenog prvotno na aramejskom jeziku (oko 70. godine) i poslije na grčkom (zadnja redakcija 80.-90. godine). Prema legendama, nakon Judeje propovijedao je kršćanstvo u Arabiji i Etiopiji, gdje je podnio mučeničku smrt. Od 954. njegove relikvije nalaze se u Salernu (Campania). Njegov je simbol dijete ili anđeo. Matej je pisao svoje evanđelje za Židove u Palestini koji su bili dobro upućeni u Sveto pismo Staroga zavjeta. Njima je htio dokazati da je Isus Bogom obećani Mesija te da se u njemu ostvaruju i obistinjuju sva starozavjetna proročanstva i obećanja.

Ta je značajka očita za Matejevo evanđelje od početka do kraja. Rodoslovljem na početku dokazuje da je Isus Davidov potomak po tijelu. Za Matejev mentalitet ključna je posljednja stranica njegovog Evanđelja jer prikazuje uskrsno otajstvo, moć Krista koji je umro i uskrsnuo, njegovu moć u Crkvi. “Dana mi je sva vlast, nebeska i zemaljska. Zato idite i učinite sve narode učenicima mojim! Krstite ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga! Učite ih da vrše sve što sam vam zapovjedio! Ja sam s vama u sve vrijeme do svršetka svijeta” (Mt 28, 18-20). Tu je, doista, vrhunski trenutak Isusova života.

On stoji između Isusove povijesti do tog trenutka, od njegova rodoslovlja, rođenja, propovijedanja, muke, smrti i uskrsnuća te života Crkve koja će propovijedati, naučavati i krštavati sve do konca vremenâ. Sveti Matej zaštitnik je carinika, poreznika, knjigovođa, bankara, burzovnih mešetara, stražara, snaga sigurnosti, Salerna, Triera, te mnogih župa i crkava diljem svijeta i hrvatskih krajeva.

Crkva sv. Mateja na Rudniku nakon pet godina rada u potpunosti završena /  Bljesak.info | BH Internet magazin

Patron župe: Mostar – Rudnik/Orlac

Detalji

Datum:
21 rujna