Učitavanje događaja

« Svi događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

22.7. Čet – Marija Magdalena, apostol apostola, Manda, Magda

22 srpnja

Sveta Marija Magdalena, pokornica, učenica Isusova

Sveta Marija Magdalena potiče iz bogate obitelji, brat joj je Lazar a sestra Marta. Gladna ljubavi često je mijenjala ljubavnike. Postala je osoba na lošem glasu, pa ju Sveti Luka jednostavno bez imena spominje kao “grešnicu u gradu”. Marija iz Magdale je čula za čudesa Isusa iz Nazareta. Potrudila se da čuje Isusov govor o Bogu, čovjeku i vječnom životu.  Potresena, zgadio joj se njen vlastiti grešni život. Potražila je od Isusa oproštenje. Isus je rekao Magdaleni: “Oprošteni su ti grijesi. Vjera te tvoja spasila! Idi u miru!”

Misa blagdana Svete Marije Magdalene – Vjera i djela

U skupini žena koje su zajedno sa Dvanaestoricom Apostola pratile Isusa i služile im bila je i Marija Magdalena. Sveti Ivan Evanđelist je opisao prisutnost Marije Magdalene prigodom bolesti, smrti i uskrisivanja njezinog brata Lazara u Betaniji .

Za vrijeme Posljednje Večere, u susjednoj prostoriji bila je uz Majku Gospodinovu prisutna i učenica Marija Magdalena.  Kad je Isus bio raspet na Golgoti “uz Križ Isusov stajala je Majka Njegova, zatim sestra Njegove Majke, Marija Kleofina i Marija Magdalena. Ona je bila prva glasnica Uskrsloga uplašenim Apostolima.

Neke  Židove su protjerali: Mariju Magdalenu, Martu, Lazara, Kristova učenika Maksimina, pa Kalidona (bivšeg slijepca kojemu je Isus darovao vid) sa mnoštvom drugih kršćana. Njih ukrcaju na derutni brod, pa bez mornara, bez jedara i vesala, porinu u  Veliko (sredozemno) more da se potope. Božjim čudom u kratkom vremenu bi brod prebačen na jug današnje Francuske u luku Marsej.  Cijeli obalni kraj upoznaju gosti sa Radosnom viješću. Sveti Lazar je bio prvi biskup Marseja. Isusov učenik Maksimin postao je biskupom Aquisa.

Nakon što je Sveta Marija Magdalena mnoge duše privela Bogu ode u neki pusti kraj te se skloni u spilju kod Beamea, gdje proživi trideset godina hraneći se travama i korijenjem biljaka. Njezino tijelo bi pokopano a ostala je neraspadnuta lubanja, jedna ruka i  još par kosti – što je moguće vidjeti svakom hodočasniku u bazilici  mjesta Maximin kraj Marseja. Njezino se štovanje u zapadnoj Crkvi raširilo posebno u 12. stoljeću.

Detalji

Datum:
22 srpnja