Učitavanje događaja

« Svi događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

23.9. Pet – Pio iz Pietrelcine, Tekla, Poliksena Španjolska, Ksenija (kvatre)

23. rujna 2022

Sveti Pio iz Pietrelcine (Padre Pio)

Sv. Pio iz Pietrelcine, glasoviti i kod vjernika omiljeni Padre Pio, talijanski kapucin i mističar. Od malih nogu želio je postati svećenik. Godine 1903. stupio je u kapucinski samostan u susjednom Morconeu i uzeo redovničko ime Pio. Doživotne zavjete položio je 1907., a za svećenika je zaređen 1910. u katedrali u Beneventu. Stigmatik, primio je 1918. znakove muke Gospodinove (svih pet rana Isusovih) i nosio ih punih 50 godina, otvorene, bolne i krvave. Posjedovao je i mnoge druge karizmatske darove (ekstaze, vizije, bilokacije, levitacije, ozdravljenja dodirom, čitanje tuđih savjesti).

Sveti Pio iz Pietrelcine - DUHOS

Čovjek molitve i patnje, skroman i ponizan fratar, ispovijedao je od jutra do mraka i ponizno služio svete mise. Spavao je na zemlji, s kamenom pod glavom umjesto jastuka i svakodnevno molio najmanje petnaest krunica. Njegova duhovna oporuka glasi: „Ljubite Gospu i nastojte da ona ljubi vas. Molite uvijek krunicu!” Svesrdno je nastojao ublažiti patnje mnogih obitelji, naročito bolesnika i siromaha. Zbog toga je 1956. utemeljio i otvorio „Kuću za olakšanje patnji”, posvećenu Mariji, tada najbolje opremljenu bolnicu u Italiji. Već 1940. počeo je organizirati molitvene skupine, koje je nazvao „rasadištem vjere i ognjištem ljubavi”, a pravi su procvat doživjele između 1947. i 1950.

U njegovu blizinu dolazilo je godinama mnoštvo hodočasnika. Smrt ga je zatekla u vedrom raspoloženju, na današnji dan, 23. rujna 1968., u San Giovanniju Rotondu. Na njegovom tijelu ponovo se dogodilo čudo – nije više bilo ni najmanjeg znaka Isusovih rana. Oko 100 tisuća ljudi ispratilo ga je na vječni počinak. U godinama poslije smrti sve se više širio glas o njegovoj svetosti, o brojnim čudima i ozdravljenjima po njegovom zagovoru. Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženim 1999., a svetim 2002. godine. Milijun hodočasnika bilo je nazočno njegovom proglašenju blaženim. Padre Pio je zaštitnik civilne vojne službe i katoličke mladeži.

Detalji

Datum:
23. rujna 2022