Učitavanje događaja

« Svi događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

24.9. Sub – Pacifik, Mercedes, Anatolij, Vuk, Gospa od Otkupljenja (kvatre)

24. rujna 2022

Sveti Pacifik – Miroslav; svećenik, franjevac, mistik, (1653. – 1721.)

Sveti Pacifik rodio se u mjestu San Severino u Italiji. Bio je zadnje dijete od od trinaestero  – od supružnika Antonija i Marije Divini, a na krštenju je dobio ime Karlo Antonio. Ostavšic bez roditelja odgajao ga je ujak koji je bio prior i svećenik; bio je vrlo strog  ali špiroke ruke. Stupio je u Red Manje braće, te dobio ime Pacifik. Nakon završenog studija filozofije i teolegije zaređen je za svećenika, a potom je mladu braću svoga Reda poučavao u filozofiji. Vršio je različite službe u svom bratstvu pa tako i gvardijana. Teško je obolio 1705. godine te se jedva kretao zbog rana na nogama. Pred kraj života je oslijepio i oglušio, te je praktički oduzet dočekao “sestru smrt” 24. rujna  1721. godine. Zaštitnik je u bolestima s proširenim venama te na nogama. Ime Pacifik odgovara hravatskom – Miroslav. Svetim je ptoglašen 1839. godine.

Gospa od Otkupljenja

Prvi jesenski marijanski blagdan posvećen je Gospi od Otkupljenja ili Otkupiteljici robova. Ovaj blagdan nastao je iz težnje za obranom ljudske slobode. Gospa od Otkupljenja slavi se od 1615., a za njega su zasluženi redovnici mercedarijevci, koji su se borili za otkup i oslobođenje onih duša što su ih Saraceni učinili robovima.

Papa Inocent XII., proširio je blagdan 1696. na cijelu Crkvu. I danas, kad još uvijek ima toliko nedužnih ljudi lišenih slobode, a uslijed divljanja bezdušnog kapitalizma, mnoge osobe rade u gotovo ropskim uvjetima, svetkovanje Gospe Otkupiteljice robova, kao dan čovjekova prava na slobodu, itekako ima smisla.

Prema tradiciji, Blažena Djevica Marija, Majka čovječanstva, ganuta samilošću prema porobljenima, ukazala se 1. kolovoza 1218. Sv. Petru Nolascu, te mu naložila da osnuje novi red, koji će se posvetiti plemenitom djelu otkupljivanja robova. U ostvarenju tog ideala pomagao mu je Jakov I., aragonski kralj, a savjetovao ga je i potpomagao dominikanac Sv. Rajmund de Penyafort.

Tako je u Barceloni osnovan red Blažene Djevice Marije od Milosrđa – Mater de Mercede. Pripadnici toga Gospina reda obavezuju se posebnim zavjetom da će dati i život za zarobljenu braću.

Red je odobrio papa Grgur IX., 1235. Blažena Gospa Otkupiteljica robova, svojim zagovorom i zaštitom pratila je redovnike mercedarijevce, koji su pod Njezinim okriljem i uz najveće žrtve spasili iz ropstva više od 70 000 duša, a djeluju i danas na svim kontinentima, posebno uspješno u misijama.

Današnji blagdan naročito se slavi u Barceloni, a Gospi od Otkupljenja posvećene su mnoge župe i biskupije diljem svijeta.

J.P., KT

Detalji

Datum:
24. rujna 2022