Učitavanje događaja

« Svi događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

25.7. Ned – DAN GOSPODNJI: 17. kroz godinu. JAKOV AP., Jakša, Jaka, Kristofor, Krsto; Sveti Jakov stariji, apostol, patron župe: MEĐUGORJE

25 srpnja

Sveti Jakov stariji, apostol

Dana 25. srpnja slavimo svetog Jakova apostola, sin Zebedejevog i Salominog, brata svetog Ivana evanđelista i omiljenog Isusovog učenika. Sveti Jakov se rodio u Betsaidi na Genezaretskom jezeru. Zajedno s bratom Ivanom na apostolsko djelovanje pozvao ga je sam Krist Gospodin. Sveti Matej u svom evanđelju piše: “Idući odatle dalje, Isus opazi drugu dvojicu braće, Jakova Zebedejeva i brata mu Ivana, u lađici, s ocem, gdje krpe mreže. Pozva ih. Oni odmah ostave lađicu i svog oca te pođu za njim.” (Mt 4,21-22).

Proštenje, Plavna, sv.Jakov apostol, 25.07.2016. - propovijed - Svjetlo Vjere

Zajedno s Petrom i Ivanom pripadao je najužem krugu Isusovih sljedbenika. Bio je s njima na Isusov izričit zahtjev nazočan uskrsnuću Jairove kćerke, Isusovu preobraženju na Taboru i njegovoj smrtnoj borbi u Getsemaniju. Iz evanđelja znamo da je bio vatrene, nagle naravi. Kad Samarijanci nisu htjeli primiti Isusa, braća Jakov i Ivan su mu rekli: “Hoćeš li da zapovjedimo ognju da siđe s neba i da ih uništi? Isus se okrenu pa ih ukori. I odu u drugo selo.” (Lk 9,54-56).

Iz Djela apostolskih saznajemo da ga je 44. u Judeji mačem pogubio kralj Herod Agripa. Kršćanska predaja tvrdi da kada je vojnik koji je uhitio Jakova vidio kako hrabro prima smrtnu osudu zamolio Jakova za oprost i postao kršćaninom. Apostol ga je poljubio i rekao: “Mir s tobom!” Obojici je odrubljena glava. Tako je sveti Jakov prvi apostol koji je umro mučeničkom smrću.

Njegovo tijelo kasnije je preneseno u Santiago de Compostelu (Galicija, Španjolska), a grob mu je postao, uz Rim i Jeruzalem, najsvetije hodočasničko mjesto katolika.

Hodočasnički „Put Svetog Jakova“ (Francuski put, Camino Francés) ruta je kojom već stoljećima kršćani hodočaste grob svetog apostola. Duga je gotovo 800 km i vodi u Santiago de Compostelu, grad u kojem se nalaze moći svetog apostola Jakova. Pored Camino Francésa postoje i druge rute prema Santiago de Composteli i to: Engleski, Portugalski, Katalonski, Sjeverni, Baskijski put. Ipak, Camino Francés je najfrekventniji od svih.

Put Svetog Jakova – Wikipedija

Klasični Camino Francés počinje na Pirinejima u francuskom gradu Saint-Jean-Pied-de-Port, a završava na grobu svetog Jakova.

Zazivaju ga kod artritisa, reumatskih bolesti, a zaštitnik je Španjolske, Čilea, Gvatemale, Nikaragve, hodočasnika, putnika, vitezova, vojnika, ljekarnika, kovača, kožara, krznara, ratara, voćara, težaka, konjanika, jahača, veterinara i reumatičara te mnogih krajeva, gradova, naselja, župa, crkava i kapela diljem svijeta i hrvatskih krajeva.

Izvor: narod.hr

Međugorje – Wikipedija

Sveti Jakov stariji, apostol, patron župe: MEĐUGORJE

Detalji

Datum:
25 srpnja