Učitavanje događaja

« Svi događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

26.5. Pet – Filip Neri, Zdenko

26 svibnja

Sveti Filip Neri, svećenik (1515-1595)

Filip je rođen 21. srpnja 1515. u Firenzi. Iako je rano izgubio majku, u potpunosti ju je zamijenila dobra maćeha, druga očeva žena. Svoj prvi odgoj Filip je primio kod dominikanaca u samostanu Sv. Marka. Još dosta mlad pošao je na školovanje k trgovcu u San Germano, danas Cassino, podno glasovite benediktinske opatije. Napustio je god. 1534. San Germano i pošao na sjever u Rim. Filip je u Vječnom gradu pohađao učilište Sapienza.

Filip Neri je zaređen za svećenika god. 1551. Bilo mu je tada već 36 godina. Tada se povukao u kuću bratovštine San Girolamo della Caritŕ. Oko njega kao oko duhovnog vođe sve se više počela okupljati jedna zajednica. Doskora je za sve veći priliv posjetitelja njegova ćelija postala premalena. Zato uz crkvu sagradiše prostoriju koju nazvaše oratorium, a od g. 1554. i zajednica koja se tu okupljala nazva se isto tako.

Filip Neri je po nalogu Pape god. 1564. morao preuzeti kao dušobrižnik i brigu za firentinsku crkvu i zajednicu u Rimu. Tada mu pritekoše u pomoć već kao svećenici njegovi prvi i najbolji učenici. S njima je stvorio malu bratsku zajednicu svjetovnih svećenika, koji su provodili zajednički život.

U Valicelli je uz tamošnju crkvu podigao novi oratorij, koji je postao jedno od središta duhovne obnove u Rimu. Ta je kongregacija, životno djelo sv. Filipa Nerija, 15. srpnja 1575. papinskom bulom zadobila i službeno odobrenje Crkve. Tako nastaje družba oratorijanaca. Pastoralna djelatnost sv. Filipa Nerija nije se sva iscrpla u krugovima oratorija, ona je išla i dalje te dopirala i do crkvenih dostojanstvenika i na njih izvršavala blagotvoran utjecaj.

Svetac umro 26. svibnja 1595. Samo dva mjeseca nakon njegove smrti započe proces za njegovo uzdignuće na oltar. Proces je završio dekretom kanonizacije od 14. svibnja 1622. Nebeski je zaštitnik mladih.

Detalji

Datum:
26 svibnja