Učitavanje događaja

« Svi događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

27.11. Ned – DAN GOSPODNJI: 1. došašća, Virgilije, Fakundo, Maksim, Valerije

27. studenoga 2022

Sveti Vergilije

Sveti Virgilije bio je Irac rođen oko 700. i odgojen u jednoj opatiji. Godine 743. u njemu se probudila velika želja da bude misionar te je iste godine napustio svoj rodni otok. Naviještao je evanđelje najprije u Francuskoj, pa zatim u Bavarskoj, Koruškoj, Štajerskoj i Panoniji. Nakon smrti Sv. Bonifacija, apostola Njemačke, bio je 755., posvećen za biskupa u Salzburgu, u današnjoj Austriji. Virgilije kao čovjek veoma velike kulture bio je jedan od najodličnijih učenih ljudi svoga vremena. Toliko je bio upućen u znanost matematike da su ga nazvali “Geometar”.

Osnovao je nekoliko benediktinskih samostana koji su postali važna i živa središta duhovnog života i kulture. Među tim samostanima i onaj je San Candido u južnom Tirolu. Krepost i učenost Sv. Virgilija dostojno je proslavio u jednoj poemi glasoviti Alcuin.

Svetac je umro u svom biskupskom sjedištu u Salzburgu, na današnji dan 27. studenoga 784., a sahranjen je u katedrali. Iz njegove djelatnosti još je važno spomenuti da je začetnik prve katedrale u Salzburgu, kamo je 774. prenio relikvije Sv. Ruperta, prvog biskupa toga sjedišta.

J.P., KT

Detalji

Datum:
27. studenoga 2022