Učitavanje događaja

« Svi događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

5.8. Pet –  Gospa Snježna, Nives, Snježna; patron župe: DEŽEVICE – Kreševo, POLJACI – Brčko

5 kolovoza

Gospa Snježna

Snježna Gospa je jedan od mnogih “malih“ blagdana u čast B. D. Mariji. Službeno se današnji Gospin spomendan naziva Obljetnica posvete svete Marije Velike. To je slavna rimska bazilika, jedna od četiri velike, u Rimu zvana Santa Maria Maggiore. Nju je na rimskom brežuljku Eskvilinu, jednom od sedam brežuljaka, dao sagraditi papa Liberije (352-366), pa se po njemu naziva i liberijanska bazilika. Tu je crkvu, na uspomenu što je Efeški sabor g. 431. proglasio dogmu o Marijinu bogomaterinstvu, svečano posvetio presvetoj Bogorodici papa Siksto III. Ona je sve do dana današnjega najznačajnija, a i najčasnija Gospina crkva na kršćanskome Zapadu. Građena je u starokršćanskom stilu s monumentalnim stupovima i velebnim mozaicima.

Raniji pučki naziv “Sancta Maria ad nives” – Snježna Gospa veže se uz legendu po kojoj se Bogorodica ukazala u noći 3. kolovoza 352. papi Liberiju i uglednom rimskom građaninu Ivanu, naređujući da njoj u čast podignu crkvu i to na mjestu gdje preko noći, usred ljeta, bude pao snijeg. Legenda nastavlja da je snijeg pokrio četvorinu tla na rimskom brežuljku Eskvilinu, a papa je oko te snježne površine motikom izvukao crte, unutar kojih će se sagraditi crkva. Crkva se zove i “Sancta Maria ad praesepe” – Gospa od jaslica, jer je u njoj već koncem IV. stoljeća načinjena špilja, nalik na onu u Betlehemu gdje se rodio Isus.

Kako je današnji spomendan vezan uz Efeški sabor, dobro je prisjetiti se da je baš taj sabor dao silan zamah kako teološkom naučavanju o Blaženoj Djevici Mariji, tako i pobožnosti prema njoj. Nakon toga sabora počeše se dizati crkve Gospi u čast, na Istoku izrađivati brojne ikone, a sveti Oci svojim perom slaviti Bogorodicu. U zaključnoj je propovijedi na završetku Efeškog sabora zagrijani branič Marijina bogomajčinstva protiv Nestorija, aleksandrijski patrijarh sv. Ćiril, Bogorodicu označio kao “neugasivu svjetiljku”, iz koje nam je zasvijetlio Krist, kao “nerazorivi hram”, kao “posudu neobuhvatljivoga” i kao “žezlo pravovjernosti”.

Hodočašće župe Briješće u Deževice | Katolički tjednik       Crkva Gospe Sniježne, Poljaci | Mapio.net

Patron župe: DEŽEVICE – Kreševo,                            POLJACI – Brčko

Detalji

Datum:
5 kolovoza