Učitavanje događaja

« Svi događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Dan molitve i pokore za žrtve nasilja i zlorabljenja

31 ožujka

Grude.com - Dan molitve i pokore u bh. (nad)biskupijama na Cvjetni petak

Prema proglasu biskupa BK-a BiH na Gluhi petak (petak uoči Cvjetnice) posebice se moli za svu izrabljivanu djecu, ali i za obraćenje onih koji su krivci toga Bogu mrskog zlodjela.

„Toga ćemo dana”, kaže se u Proglasu koji su tim povodom uputili biskupi BK BiH, „zajedno u liturgijskim slavljima ili osobno u svojoj molitvi posebno moliti za svu izrabljivanu djecu, ali i za obraćenje onih koji su krivci toga Bogu mrskog zlodjela. Na istu nakanu vršit ćemo i dragovoljna pokornička djela. Dok istodobno zahvaljujemo Božjoj milosti što izopačenost spolne zloporabe maloljetnika ne predstavlja breme koje opterećuje našu domovinsku Crkvu, a svjesni svih drugih teških nasilja i nepravdi koje opterećuju naše narode i naše društvo, pridružujemo se proširenosti molitve za sve one koji su diljem svijeta žrtve ovog teškog zlodjela i izražavamo im svoju kršćansku duhovnu solidarnost. Osobitu sućut iskazujemo onima koji i danas pate zbog toga što su u svojoj intimi, djetinjoj nevinosti i povjerenju, povrijeđeni po zlodjelima onih koji pripadaju Katoličkoj Crkvi – bilo da su klerici, redovnici/ice ili laici. Ujedno molimo dragoga Boga da našu domovinsku Crkvu i u budućnosti zaštiti od svake ljage zlostavljanja i zlorabljenja mladih i nejakih.

U svojoj molitvi i pokori tražimo Božju milost i zaštitu od svih oblika spolnog zlostavljanja djece i mladeži, uključujući i grijehe putem interneta te i drugih informacijskih i komunikacijskih medija.

Također, ovo je prigoda moliti i za zlorabljivače koji su na različite načine pristali bili instrument i robovi grijeha, izravno priječeći dolazak Isusu onih kojih je kraljevstvo Božje (usp. Mk 10,14). Molimo da Božje preobilno milosrđe i njihove suze pokajnice speru ljagu s lica Crkve, dajući joj milost da takvo zlo bude iskorijenjeno iz njezinih redova svugdje po svijetu.

Potičemo ujedno na molitvu i za obraćenje i svih onih koji ovu sablazan zlorabe zarad vlastite koristi ili koristi skupine kojoj pripadaju kako bi u javnosti cjelokupnu Katoličku Crkvu prikazali kao duboko nemoralnu ustanovu. Naglašavamo da se i u takvom djelovanju prepoznaje sotonski prsti te su svi oni, koji na to pristaju, također potrebiti naših molitava i djela pokore za njihovo obraćenje. Želeći da živimo na ovdašnjem području, Bog nas potiče da budemo proročki prisutni i u drugim područjima života gdje današnja djeca nepravedno trpe. Stoga se moramo prisjetiti i sve druge djece – rođene i još nerođene – te maloljetnika koji su na različite druge načine žrtve grijeha odraslih kao i grješnih struktura našeg društva.

Stoga potičemo moliti i za svu nerođenu djecu koja su žrtve pobačaja; za svu djecu i maloljetnike koji na svom tijelu i u svojoj duši nose rane i ožiljke ratnih strahota; za svu djecu i maloljetnike koji su žrtve trgovine ljudima, te sramotne rak rane našeg vremena, i koji bivaju izrabljivani kao roblje u bezočnom prosjačenju; također i za sve one kojima su uskraćena bilo koja od ljudskih prava.“

Detalji

Datum:
31 ožujka