Učitavanje događaja

« Svi događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

5 kolovoza

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja slavi se svake godine kao spomen na pobjedu u vojno redarstvenoj operaciji Oluja (kolovoz 1995.) i oslobađanje Knina i velikoga dijela Republike Hrvatske. Na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti 5. kolovoza 1995. Hrvatska vojska je oslobodila okupirani grad Knin u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja, koji je bio simbol okupacije Hrvatske.

Svim pripadnicima HV i HVO sretan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan  hrvatskih branitelja | HIP.ba - Hercegovački info portal

Proglašavanjem 5. kolovoza 1995. godine i Danom hrvatskih branitelja, htjelo se ukazati na značaj hrvatskih branitelja u borbi za slobodu zemlje, ali i dati svim onima koji su se borili u Domovinskom ratu značaj pobjednika.

Operacija Oluja stoga se smatra samo završnim činom Domovinskog rata. Drugim riječima, 5. kolovoza ne slavi se simbolički samo akcija Oluja, već i sve prijašnje vojne akcije koje su dovele do najveće bitke na ovim prostorima od Drugog svjetskog rata. Tako na primjer “Oluja” nije bila moguća u izvedenom obliku bez operacije “Ljeto” prije nje. Cijeli Domovinski rat na taj je način za sadašnje i buduće generacije označen praznikom koji je ujedno i dan najslavnije vojne akcije, ali i dan hrvatskih branitelja.

Slavi se okupljanjem hrvatskih branitelja i vodstva države u Kninu i podizanjem hrvatske zastave na kninskoj tvrđavi u spomen na VRO “Oluja” 1995. godine.

Praznik se u početku zvao Dan domovinske zahvalnosti, a kasnije je dodan i “Dan pobjede” jer je tom akcijom završen rat u Hrvatskoj, a od 2008. je i “Dan hrvatskih branitelja”. Dakako, 5. kolovoza slavi se i kao sjećanje na vojno-redarstvenu akciju “Oluja”.

Kako je tako dugačak naziv praznika neprikladan za razgovorni jezik, udomaćio se kraći naziv Dan pobjede koji je danas najčešće prisutan u medijima. Ipak, radi političke korektnosti često se izgovara i duži naziv, pogotovo na službenom svečanostima.

VRO “Oluja” je kompleksna vojna akcija koja je započela 4. kolovoza 1995. godine, na bojišnici dugačkoj 700 kilometara i u 30 razvojnih pravaca. U Knin se nakon prvog dana borbi u jutarnjim satima 5. kolovoza prva s visova Dinare spustila 7. gardijska brigada “Puma” te potom i 4. splitska gardijska brigada “Pauci”.

Operaciji “Oluja” prethodile su vojne operacije Hrvatske vojske na Dinari: Skok 1, Zima, Skok 2 i Ljeto 95, koje su imale za cilj proboj hrvatskih snaga prema Kninu s visova Dinare.

Za svega nekoliko dana oslobođeno je 10.400 kvadratnih kilometara okupiranih dijelova Hrvatske, što je kasnije dovelo do mirne reintegracije istočne Slavonije. Nakon “Oluje” i oslobođenja okupiranih dijelova Hrvatske, omogućen je povratak 210.592 hrvatskih prognanika, a Hrvatska vojska izbila je na granice države, osim na istoku i Baranji.

Detalji

Datum:
5 kolovoza