Učitavanje događaja

« Svi događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Doljani – nekažnjeni zločin ARBiH nad Hrvatima

28 srpnja

28. srpnja 1993., dogodio se zločin postrojbi tzv. Armije BiH nad zarobljenim civilima i vojnicima u hrvatskom selu Doljani kod Jablanice.

Stipića livada: Zločin koji nikada nije kažnjen | Radio Posušje

Ujutro su Doljane opkolili pripadnici 44. brdske brigade IV. korpusa Armije BiH, pripadnici MUP-a općine Jablanica i naoružana skupina Muslimana-Bošnjaka iz sela Jelačića. Oko 10 sati spomenute združene oružane snage počele su oružani napad na hrvatsko stanovništvo i njihovu imovinu. U selu su bile nejake snage HVO-a, koje su činili mještani, koji nisu bili profesionalni vojnici, već domobrani koji su branili svoje živote, obitelji i domove.

U tome selu toga dana ubijeno je i masakrirano devet civila i 33 pripadnika HVO-a, točnije domobrana. Pred užasnom spoznajom da vojnici Armije BiH ubijaju sve Hrvate, ljudi su bježali na sve strane. Tijela ubijenih Hrvata se nalazilo po raznim mjestima. Primjerice, na predjelu Stipića livada, su nađena nagomilana tijela sedmero Hrvata civila, čija tijela ubojice nisu niti zakopali.

Zločin u Doljanima otkriven je 1. kolovoza 1993. godine kada su selo oslobodile postrojbe HVO-a. Očevici su zatekli 17 masakriranih vojnika, na kojima su se vojnici Armije BiH iživljavali, većina lubanja bila je razmrskana tupim predmetom, vađene su im oči, rezane genitalije, sječeni udovi, a neka tijela su bila nagorjela. Osim toga leševi su bili minirani kako bi nastradali oni koji ih budu kupili. Među leševima civila jednoj ženi je rasparan trbuh, jedan muškarac je zaklan, a drugome napola odsječena glava.

U logor Muzej u Jablanici odvedeno je 185 mještana Doljana, među kojima je bilo 37-ero djece i 10 trudnica. U logoru je bilo zatočeno ukupno 69-ero djece, broj zatočenih civila bio je 623, osam je Hrvata umrlo, dvije žene su silovane.

Za razliku od zločina koje su pripadnici postrojba BiH Hrvata počinile nad Muslimanima, pokolj u Doljanima nikad nije pobudio takvu medijsku pozornost, niti je pobudio toliko zanimanje međunarodnih organizacija.

Detalji

Datum:
28 srpnja