Učitavanje događaja

« Svi događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Europski dan bez automobila

22 rujna

S ciljem jačanja svijesti o onečišćenju zbog učestale uporabe automobila, danas, 22. rujna, obilježava se Europski dan bez automobila.

Jedan dan bez automobila: Europski tjedan mobilnosti

Svake godine ovaj dan se obilježava i u mnogim europskim i svjetskim gradovima prigodnim akcijama, a glavni je cilj jačati svijest javnosti o ozbiljnom onečišćenju zbog nepromišljene uporabe automobila. Također, obilježavanjem ovog dana potiče se povratak pješaka, biciklista i javnog prijevoza u gradskim središtima.

Obilježavanje ovog dana je inicijativa Europske unije kojom se promiče održiv prijevoz u gradovima te podiže svijest o koristi za okoliš, zdravlje i kvalitetu života.

Onečišćenje zraka, buka i prometna zagušenost posljedica su neodgovorne uporabe automobila u gradovima, te je ovo i bio razlog da se 2000. godine 22. rujan proglasi Europskim danom bez automobila.

  1. nastao je Europski tjedan kretanja (mobilnosti) koji se održava od 16. do 22. rujna i završava Europskim danom bez automobila 22. rujna.

Nadamo se kako će mnogi vlasnici autobomila bar na današnji dan ostaviti svoje ljubimce u garažama i protegnuti noge te na taj način dati svoj mali doprinos u očuvanju čovjekove okoline.

Detalji

Datum:
22 rujna